Tandartstarieven volgend jaar omlaag

null Beeld anp
Beeld anp

Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan. Dat werd vandaag bekend.

redactie

De meeste tandheelkundige zorg wordt goedkoper. Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 euro naar 39,49 euro. Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximum prijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij 900 praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

Zorg op maat

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt. De korting op de tarieven die de NZa oplegt is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Daarnaast komt volgens de KNMT 'de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg' in gevaar en wordt de innovatie geremd.

De NZa zegt dat de tariefwijzigingen in goed overleg met brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. Wel heeft de autoriteit toegezegd om te onderzoeken of het tariefsysteem nog zodanig veranderd kan worden dat er meer 'zorg op maat' kan worden geboden.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is 'blij' met de lagere tandartstarieven. Dat zei ze vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan. Daardoor wordt er 'goed betaald, maar niet te veel', vindt Schippers.

Ze denkt niet dat de kwaliteit achteruitgaat. De Zorgautoriteit is onafhankelijk, heeft de kwestie volgens haar goed onderzocht en ontdekt dat er ruimte voor de verlaging is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden