Tandarts vreest mondhygiënist die gaatjes vult

null Beeld anp
Beeld anp

Als het aan minister Schippers ligt mogen mondhygiënisten straks extra werkzaamheden verrichten. Tandartsen vrezen achteruitgang van de mondzorg als ook mondhygiënisten zelfstandig gaatjes mogen vullen.

Edwin Kreulen

Minister Edith Schippers (volksgezondheid) is van plan de zogeheten wet-BIG te verruimen, zodat mondhygiënisten voor extra werkzaamheden - zoals het vullen van eenvoudige gaatjes, in vaktermen primaire cariës - niet langer toestemming van een tandarts nodig hebben.

De Associatie van Nederlandse Tandartsen (ANT) is bang dat er ook bij die op het oog eenvoudige ingrepen complicaties kunnen optreden - wanneer bijvoorbeeld een zenuw wordt geraakt. "En als dat gebeurt bij een mondhygiënist die geheel zelfstandig werkt, die niet met een tandarts onder een dak zit, is er geen garantie dat de patiënt tijdig geholpen is als de verdoving is uitgewerkt."

In een brandbrief die ze vandaag versturen aan Schippers waarschuwen de tandartsen er ook voor dat mondzorg steeds complexer is geworden. Met twee kapiteins op een schip dreigen dubbele behandelingen, hogere zorgkosten en chaos en onzekerheid voor de patiënt, die niet weet waar hij terechtkan.

Preventieve taak
Daarnaast vreest de ANT dat mondhygiënisten die zich storten op vullingen te weinig aandacht geven aan hun preventieve taak. Voorzitter Jan Willem Vaartjes noemt het 'slinks' dat Schippers de wet wil wijzigen via een Algemene Maatregel van Bestuur. "Zo blijft een debat in de Tweede Kamer, en in de samenleving, uit. Terwijl het voor de burger van belang is dat er duidelijkheid is over wie de eindverantwoordelijkheid heeft: de tandarts is de meest aangewezen figuur."

Volgens voorzitter Manon van Splunter van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten is de vrees van tandartsen vooral ingegeven door angst voor de eigen positie of onwetendheid. "Als mondhygiënisten zelfstandig gaatjes gaan vullen, zullen ze altijd zorgen voor contact met de tandarts voor het geval er iets misgaat." Bij die primaire cariës is de kans op een zenuwbehandeling echt heel klein, het is volgens Van Splunter te vergelijken met een situatie die je heel soms bij de tandarts ziet: die moet tijdens het verwijderen van een verstandskies de patiënt doorsturen naar de kaakchirurg. "Trouwens, onze leden die aangeven dat ze willen boren, werken doorgaans juist in een praktijk samen met de tandarts. Want daar is alles wat ze nodig hebben."

Systeem niet perfect
Het voordeel van een mondhygiënist is volgens Van Splunter dat deze bijvoorbeeld bij kinderen niet alleen de eerste gaatjes vult, maar ook direct een gesprek voert over de preventie. "De vrees dat wij onze preventieve taak gaan verwaarlozen, is echt niet terecht. Dat blijft ons werk. De burger mag zelf kiezen wie hij bezoekt. Wij zijn nu al vrij toegankelijk, je hoeft niet eerst naar de tandarts. Het is jammer dat de ANT zo vasthoudt aan de wens dat de tandarts eindverantwoordelijk is, in plaats van te kijken hoe we samen de zorg zo goed mogelijk kunnen maken."

De Amsterdamse hoogleraar tandheelkunde Albert Feilzer wijst erop dat mondhygiënist en tandarts elkaar goed kunnen aanvullen als 'poortwachter' in de mondzorg. "Voor kinderen zou het eigenlijk al het beste zijn wanneer er iemand vanaf de leeftijd van het consultatiebureau aanwezig is die op de mondzorg wijst. Dat zou een mooie taak zijn voor de mondhygiënist, ik zie een tandarts daar niet zo snel rondlopen. Onder de 18 jaar zou ik de tandarts wel verantwoordelijk laten blijven voor beslissingen als over een mogelijke beugel."

Voor volwassenen is het best mogelijk dat de allereerste gaatjes gevuld worden door de mondhygiënist, zegt Feilzer. Ook het huidige systeem is niet perfect, benadrukt hij. "In een deel van de tandartspraktijken neemt de assistent, na een korte cursus, de taak van de mondhygiënist over. Daar is de kwaliteit van de zorg ook niet altijd bij gebaat."

Abonnees van Trouw lezen vandaag ook een reportage vanuit de behandelkamer van tandarts Jan Willem Vaartjes: "We zijn niet bang voor onze centen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden