'Tandarts maakte behandelingen niet bewust duurder'

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Tandartsen hebben niet bewust de behandelingen duurder gemaakt tijdens de proef met vrije tarieven. Deze proef werd vorig jaar voortijdig gestopt nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeerde dat de tarieven voor mondzorg gemiddeld met ruim 10 procent waren gestegen. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Milliman in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) blijkt dat dit helemaal niet het geval was, maar dat de NZa verkeerde berekeningen maakte. Volgens de berekening van het onderzoeksbureau was er alleen sprake van een inflatiecorrectie.

Met gegevens verkregen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) heeft ANT het onderzoeksbureau gevraagd om de marktscans van de NZa onder de loep te nemen. 'Nu blijkt dat de NZa verkeerde tarieven van 2011 en 2012 met elkaar heeft vergeleken'', zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. Volgens hem werd bijvoorbeeld wisselend wel of geen verdoving meegenomen in het tarief van een wortelkanaalbehandeling.

Vorig jaar zomer bepaalde de Tweede Kamer dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een experiment met vrije tandartstarieven moest stopzetten. De proef zou 3 jaar duren maar al na enkele maanden werd de stekker eruit getrokken. De tandartsen hanteren nu weer een systeem met vaste prijzen.

'Het vroegtijdig stopzetten van deze proef heeft voor veel imagoschade gezorgd. Nu nog steeds worden tandartsen door patiënten aangesproken op het al dan niet verhogen van de prijzen'', zegt Vaartjes. Hij wil dat de NZa het eigen onderzoek nuanceert. 'Zodat er een evenwichtiger beeld komt.'' De ANT gaat het onderzoek aanbieden aan de NZa en ook aan minister Schippers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden