Tamme-kastanjegalwesp voor het eerst in Nederland gezien

REDACTIE GROEN

Voor het eerst is in Nederland de tamme-kastanjegalwesp gesignaleerd. Dit kleine insect is zeer schadelijk voor zijn gastheer. Het uit China afkomstige wespje is al eerder gezien in andere Europese landen, maar heeft nu op eigen kracht Aalten in Gelderland bereikt. Dat meldt onderzoeksinstituut Alterra op natuurbericht.nl

De wesp is binnen de EU voor het eerst in 2002 in Italië aangetroffen. Een boomkweker in Boskoop nam in 2010 al een wespje waar op uit Italië geïmporteerde bomen. Deze zijn toen op grond van Europese quarantaineregels vernietigd. Duitsland kreeg bezoek in 2013, en nu dus in het aan Duitsland grenzende Aalten.

Het vrouwtje van de tamme-kastanjegalwesp legt van mei tot en met augustus drie tot dertig zeer kleine eitjes in een knop. Ze kan in totaal 100 eitjes, verdeeld over meerdere knoppen, afzetten. Uit de eitjes komen larfjes die in de knop overwinteren. In het voorjaar maken de planten in reactie hierop 5 tot 20 millimeter grote gallen waarbinnen de larfjes zich voeden. Tussen mei en juli verpoppen de larven zich in de gal.

Die gallen op bladeren en takken beperken de groei en de vruchtzetting van de kastanje. In landen waar kastanjes veel gegeten worden - zoals Italië - en de oogst ervan een aanzienlijke economische activiteit vormt, is de schade goed merkbaar. Bestrijding met chemische middelen biedt weinig soelaas, omdat de gallen de insectenlarven beschermen. Er zijn nu proeven gaande met biologische bestrijding.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden