Tamil Tijgers Sri Lanka verslagen

COLOMBO (ANP) - De opstand van de rebellenbeweging Tamil Tijgers op Sri Lanka is voorbij. Dat verklaarde de Sri Lankaanse minister van Defensie, Gotabhaya Rajapakse maandag.

ANP

De bewindsman bracht in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo verslag uit aan de president van het eiland, dat decennia gebukt ging onder een bloedige burgeroorlog tussen de regering en de extremistische afscheidingsbeweging Tamil Tijgers (LTTE).

De leider van de LTTE, Velupillai Prabhakaran, was eerder maandag in het laatste bolwerk van de Tamil Tijgers gedood. Hij zou op de vlucht zijn geweest voor de regeringstroepen. Zijn verbrande lichaam wordt met behulp van DNA-materiaal geïdentificeerd door lijkschouwers, aldus de autoriteiten. Onlangs had het leger de dood gemeld van zeker drie andere prominente leden van de Tamil Tijgers, onder wie Charles Anthony, de 24-jarige zoon van Prabhakaran.

Aangekondigd

De militaire commandant van Sri Lanka, luitenant-generaal Sarath Fonseka, had de nederlaag van de Tijgers al aangekondigd op de staatstelevisie. ,,Wij hebben het hele land bevrijd door het noorden van de terroristen te bevrijden. Wij hebben de gebieden waarin de Tijgers heersten, geheel in handen gekregen'', zei Fonseka. De gevechten van de afgelopen dagen zouden aan meer dan 250 Tamil Tijgers het leven hebben gekost. In het strijdgebied waren geen onafhankelijke waarnemers en journalisten toegelaten.

De Tijgers streefden sinds de jaren zeventig naar een onafhankelijke staat voor de Tamil-bevolkingsgroep in het noorden en oosten van Sri Lanka. De burgeroorlog tussen de regering en de opstandelingen begon in 1983.

Laatste gebied

De Tamil Tijgers legden zondag de wapens neer. Sri Lankaanse militairen trokken daarop het laatste gebied binnen dat nog in hun handen was.

Honderden betogers hadden bij de Britse ambassade in Colombo nog geprotesteerd tegen de diplomatieke steun die Groot-Brittannië de Tamil Tijgers zou hebben gegeven. Zij gooiden met tomaten en eieren. Enkele ruiten sneuvelden door stenen. Andere betogers staken een portret van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, in brand. ,,Wij zijn geen kolonie meer'', schreeuwden de demonstranten. Sri Lanka, het vroegere Ceylon, werd in 1948 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

De Britse premier Gordon Brown waarschuwde de regering in Colombo zaterdag dat het ,,gevolgen'' zou hebben als humanitaire organisaties geen toegang zou worden verleend tot gebieden waar burgers door de gevechten tussen het regeringsleger en de Tamil Tijgers in de knel zaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden