Tamil Tijgers moeten hun hoofdstad opgeven

De val van Kilinochchi is een zware tegenslag voor de Tamil Tijger-rebellen in Sri Lanka. Maar dat betekent nog niet dat de al 25 jaar durende oorlog snel voorbij zal zijn.

Het duurde maanden langer dan Colombo had voorspeld, maar het Sri Lankaanse leger heeft nu eindelijk de symbolische overwinning geboekt die het zo graag wilde. Kilinochchi, de ’hoofdstad’ van de Tamil Tijger-rebellen, is sinds gisteren – aldus het regeringsleger – weer in handen van de Sri Lankaanse regering.

Kilinochchi was een belangrijk doelwit in de al 25 jaar durende strijd tegen de Tamil Tijgers (LTTE). Het stadje in het noorden van Sri Lanka werd tien jaar geleden veroverd door de rebellen, die er hun bestuurlijke en politieke hoofdstad van maakten. Tegelijkertijd viel ook een deel van de belangrijke doorgaande weg A-9 naar het noordelijke Jaffna in handen van de LTTE. Het aanzienlijke Tamilgebied werd vanuit Kilinochchi met strakke hand geleid door Vellupillai Prabhakaran, de Tamil Tijgerleider die zich al jaren schuilhoudt.

De inname van Kilinochchi wordt door analisten gezien als een cruciale symbolische overwinning voor de Sri Lankaanse regering. „Dit is een grote nederlaag voor de rebellen. De val van Kilinochchi betekent dat de LTTE alleen nog het gebied bezit rond Mullaitivu”, zei de Sri Lankaanse defensieanalist Iqbal Athas.

De val heeft ook grote propagandawaarde voor de regering, die nu aan de Singalese meerderheid kan laten zien dat de zeer kostbare oorlog niet voor niets is. Het kan bovendien president Mahinda Rajapakse in de kaart spelen als hij de verkiezingen zou willen vervroegen, waar al maanden over gespeculeerd wordt.

Voor Tamils die de rebellen steunen in hun gewelddadige strijd voor een eigen staat zal de inname van Kilinochchi een zware tegenslag zijn. Politiek analist Pakiasothy Saravanamuttu denkt dat het stadje als politiek en bestuurscentrum erg belangrijk was voor de rebellen. „De inname maakt heel goed duidelijk dat de poging van de LTTE een soort eigen staat op te bouwen nu is mislukt”, aldus Saravanamuttu.

De Tamil Tijgers waren niet bereikbaar voor commentaar op de strijd rond het stadje. Ook is het niet mogelijk de inname uit onafhankelijke bron bevestigd te krijgen, want journalisten worden niet of nauwelijks toegelaten tot het strijdgebied. Alleen het Rode Kruis heeft er nog een kleine staf van hulpverleners.

President Rajapakse heeft de Tamil Tijgers gisteren nogmaals opgeroepen de wapens neer te leggen, maar de kans dat zij daaraan gehoor zullen geven is klein. Tijger-leider Prabhakaran bezwoer in november nog door te zullen vechten voor de vrijheid van het Tamilvolk.

De Tamils, een hindoeïstische minderheid (18 procent) in het overwegend boeddhistische Sri Lanka, hadden onder kolonisator Groot-Brittannië de beste posities in handen. Na de onafhankelijkheid in 1948 kreeg de Singalese meerderheid (74 procent) het voor het zeggen op Sri Lanka. De Tamils voelen zich achtergesteld door de Singalezen. De guerrillastrijd van de Tamil Tijgers voor een eigen thuisland begon in 1983 en heeft aan meer dan 60.000 mensen het leven gekost.

Het lijkt er niet op dat de val van Kilinochchi het einde betekent van de Tamil Tijgers, die bekendstaan als een van de best getrainde guerrillabewegingen ter wereld. Ook de afgelopen maanden heeft de LTTE laten zien de opmars van het leger sterk te kunnen vertragen, want het offensief in de richting van Kilinochchi begon al in augustus. De verwachting is dat ook de strijd in het Mullaitivu-district, het enige gebied dat de rebellen nog in handen hebben, fel zal worden.

Ook defensiespecialist Athas houdt een slag om de arm. „Ik wil niet zeggen dat dit het einde van de oorlog betekent, maar het kan het begin zijn van het afkalven van de belangrijke gebieden die de LTTE nog onder controle heeft.”

Bovendien hebben de Tamil Tijgers nog altijd het gevreesde wapen van de zelfmoordaanslag achter de hand. Colombo kreeg daar gisteren, een uur na de triomfantelijke bekendmaking van de val van Kilinochchi, meteen mee te maken. Een man op een motorfiets liet een bom ontploffen bij het luchtmachthoofdkwartier die aan drie militairen het leven kostte en 37 mensen verwondde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden