Tamil-Tijgers boycotten Srilankaanse verkiezingen

(Novum/AP) - De Tamil-Tijgers hebben donderdag in het door hen beheerste oosten en noorden van Sri Lanka duizenden kiesgerechtigden ervan weerhouden hun stem uit te brengen in de presidentsverkiezingen. De mensen werden afgeschrikt door aanslagen, wegversperringen en intimidatie. In het westen en het zuiden van Sri Lanka werd een redelijke opkomst gemeld.

De stem van de Tamil-bevolking - ruwweg 3,4 miljoen op in totaal 19 miljoen Srilankanen - is belangrijk in de presidentsverkiezingen, die gaan om de opvolging van president Chandrika Kumaratunga. Waarnemers voorspelden een nek-aan-nekrace tussen premier Mahinda Rajapakse (59) en oppositieleider Ranil Wickremesinghe (56). Aangezien Wickremesinghe meer dan Rajapakse geneigd is de Tamils tegemoet te komen ten aanzien van hun verlangen naar een autonome staat, kan Wickremesinghe alleen met steun van de Tamils hoge ogen gooien.

Beiden zien zich geconfronteerd met een neergaande economie en een geschil over de vraag of de tsunami-hulp moet worden gedeeld met de Tamil-rebellen. De ramp van eind december 2004 kostte in Sri Lanka bijna 31.000 mensen het leven; zeker een miljoen mensen raakten dakloos en verloren hun bron van inkomsten.

Hoewel de Tijgers geen stemadvies hebben gegeven, hadden Tamil-studentenbewegingen de twee miljoen Tamils die buiten het gebied van de rebellen wonen opgeroepen de verkiezingen te boycotten. Zij beriepen zich er op dat geen van beide kandidaten bereid is de Tamils in het noordoosten een eigen staat toe te staan.

In het rebellengebied waren om veiligheidsredenen geen stembureaus ingericht. De regering had wel stembureaus georganiseerd aan de rand van het gebied, zodat ongeveer honderdduizend Tamils in staat waren gesteld te stemmen.

Wegversperringen en intimidatie zorgden ervoor dat slechts weinigen in rebellengebied of de omgeving daarvan hun stem uitbrachten. Van de geregistreerde kiezers buiten het noordelijke Jaffna hadden rond het middaguur maar enkele honderden gestemd. In Tamil-gebieden in de omgeving van het oostelijke Batticaloa bedroeg het aantal kiezers niet meer dan vijfhonderd.

Bij een bomexplosie in Kalmunai, een stad in het oosten met een moslimmeerderheid, vielen donderdag twee doden. Nog eens acht mensen raakten levensgevaarlijk gewond, onder wie zeven kinderen. De twee dodelijke slachtoffers zijn volgens de politie Tamil-rebellen. Zij kwamen om het leven toen de bom die ze bezig waren in elkaar te zetten ontplofte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden