Tamil schrijver in de ban na 'onkuis' boek

Conservatieve hindoes verbranden boek. Auteur stopt definitief.

De Zuid-Indiase schrijver Perumal Murugan schrijft in Tamil en schreef romans, korte verhalen en gedichten. Hij wordt breed gewaardeerd om zijn verhalen, die zich afspelen in zijn geboortestreek Tamil Nadu, vaak onder de lagere kasten. Zelf groeide hij op in een arm gezin; zijn vader was frisdrankverkoper in een bioscoop.

Murugan wordt beschouwd als een nieuwe stem in de Tamil literatuur. Hij doceert Tamil aan het Government Arts College in Namakkal. Tamil is de moedertaal van meer dan 60 miljoen mensen.

Een schrijver in India heeft uit angst de pen neergelegd. De zuid-Indiase schrijver Perumal Murugan publiceert niet meer en heeft zelfs zijn lezers opgeroepen zijn boeken te verbranden. Hij is gezwicht voor druk van hindoe-fundamentalisten.

Murugan haalde zijn Facebook-pagina uit de lucht en schuwt sindsdien alle publiciteit. Zijn laatste bericht luidde: "De schrijver is dood. Omdat hij geen God is, zal hij niet herrijzen (...) Als een gewone leraar zal hij leven als P. Murugan. Laat hem met rust."

Het boek dat hem in de problemen bracht, is al vier jaar oud. Het verscheen aanvankelijk in Tamil, Murugans eigen taal. In 2013 werd het in het Engels vertaald onder de titel 'One Part Woman'. Hindoe-conservatieven reageerden vertoornd op de verhaallijn van een vrouw die geen kinderen kan krijgen, en daarna alsnog zwanger raakt dankzij een hindoe-festival in de Arthanareeswarar-tempel. Daar mogen kinderloze vrouwen eenmalig met een andere man slapen met als doel een kind te verwekken. De hindoe-conservatieven vonden de passages ingaan tegen hindoe-waarden; de roman zou de zedelijkheid van hun vrouwen in twijfel trekken.

Tegenstanders, onder wie naar verluidt leden van de hindoe-conservatieve organisaties RSS en Hindu Munnani, verbrandden exemplaren van het boek. Murugan stemde in met een gesprek. Hij riep daarna zijn uitgevers op om zijn werk niet meer te verkopen: "Ik zal de productiekosten en compensatie voor onverkochte boeken betalen." Zijn lezers vroeg hij om zijn boeken in de vlammen te werpen.

Muragan is niet de enige schrijver die problemen kreeg met hindoe-fundamentalisten. Een Gandhi-biografie, geschreven door de voormalige hoofdredacteur van The New York Times, werd verboden in de provincie Gujarat omdat het zou suggereren dat Gandhi een homoseksuele relatie had. 'De Hindoes: een alternatieve geschiedenis' van de Amerikaanse Indologe Wendy Doniger werd verguisd omdat het boek beledigend zou zijn. Uitgeverij Penguin-India besloot vorig jaar om alle exemplaren van het boek terug te trekken en te vernietigen.

In India komen nu ook steunbetuigingen voor de geplaagde schrijver op gang. Sympathisanten zetten de speciale Facebook-pagina op 'Save the books of Perumal Murugan'. Initiatiefneemster Maya Leela vindt het ironisch dat dit alles gebeurt in het land van de 'Kama Sutra'. "Als de Kama Sutra nu geschreven zou worden, zou die verboden worden. Het gemeenschappelijke geweten van India hanteert nu Victoriaanse waarden."

Hindoe-conservatieven zijn tegen publiek vertoon van affectie en hameren op waarden als maagdelijkheid. Volgens Maya Leela is de invloed van rechtse Hindoe-partijen gegroeid sinds het aan de macht komen van premier Modi en zijn BJP. "Zij gedragen zich nu alsof zij het recht aan hun zijde hebben."

De kritiek op schrijver Perumal is volgens sommigen in strijd met de feiten.

Perumal Murugan

Cultuurhistoricus Kala Acharya, directeur van het K. J. Somaiya Instituut voor Indiase Cultuur, zegt dat er wel degelijk een oude hindoe-traditie bestaat zoals beschreven in het boek. "Niyoga was een gebruik om de familielijn te laten voortbestaan dat werd goedgekeurd in de Dharmashastra, de hindoe-wetboeken. Een getrouwde vrouw zonder zoon of een weduwe mocht met een man slapen die niet haar echtgenoot was, met toestemming van de ouderen. Het contact mocht tot aan de geboorte van het nageslacht." Grappend wordt dit gebruik wel 'ivf avant la lettre' genoemd.

Zullen er in de toekomst meer boeken in de ban worden gedaan? "Hindoes zijn veel toleranter dan ze tegenwoordig gezien worden", vindt de cultuurhistoricus Acharya. Het hindoeïsme is immers gebaseerd op de theorie dat er niet één enkele juiste traditie, autoriteit of God bestaat, maar meerdere. "Maar als boeken of films provocerend zijn of als beledigend worden ervaren, zal dat woede opwekken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden