Tamarah Benima

- Premier: Sylvia Tóth. De regenteske tijden van weleer zijn terug, blijkt uit de formatie. Reden te meer voor een vrouw aan de leiding. Tóth heeft een bedrijf opgebouwd en is overeind gebleven.

- Binnenlandse Zaken: Schelto Patijn. De sfeer in Amsterdam is sterk verbeterd door deze burgemeester. Al zal ik hem zijn fascistoïde - vergeef me het woord - politiemaatregelen tijdens de Eurotop niet snel vergeven.

- Buitenlandse Zaken: Eimert van Middelkoop. Zeer goed op de hoogte van wat er speelt in Europa.

- Cultuur en Onderwijs moet één ministerie worden. Twee staatssecretarissen:

voor cultuur Huub Oosterhuis, de dichter, priester en oprichter van De Populier, De Balie en De Rode Hoed;

voor onderwijs - plus jongeren - Huib Schreurs, voormalig directeur Paradiso, nu financieel directeur De Groene Amsterdammer.

Minister: Concertgebouw-directeur Martijn Sanders, hij weet alles van cultuur en kan met geld omgaan.

- Defensie: na de beentjeslichterij door Bram Peper, verdient oud-korpschef Brinkman rehabilitatie. Een man die het goed deed in het leger is geen slechte na de schande van Srebrenica.

- Politie: NRC-columnist Jaap Boerdam. Karakteriseerde enkele jaren geleden de politie als 'ceremoniemeesters bij maatschappelijke ongelukken'.

Aangezien sport niet veel meer is dan een gekanaliseerde en gesublimeerde vorm van bendegevechten, krijgt Boerdam een staatssecretaris voor Sport onder zich: Frits Barend.

- Economische Zaken: Wim Kok. Deze onkreukbare socialistisch-kapitalistische topmanager kan ons land in het buitenland goed verkopen. Twee staatssecretarissen:

Maurice de Hond voor Nieuwe Technologie (of hij gelijk heeft betwijfel ik, maar hij maakt zich er te sappel over) en

Pim Fortuyn (met onorthodoxe oplossingen) voor Armoedebestrijding.

- Financiën: Gerrit Zalm. Hij is georganiseerd, heeft het hart op de goede plaats en hij let op het geld.

- Justitie: Arthur Docters van Leeuwen. Moet worden gerehabiliteerd na het bizarre conflict met Winnie Sorgdrager. Laat hij de reorganisatie van het openbaar ministerie maar afmaken.

- Milieu: Pieter Winsemius. Wist eertijds al waarover hij het had en weet dat nu nog veel beter. Hij moet een superministerie gaan leiden met vier staatssecretarissen:

voor Landbouw: Jozias van Aartsen;

voor Visserij: Lucas Reijnders;

voor Verkeer Peter Sul (van Lovers, daagde de Spoorwegen uit)

en voor Waterstaat Marcel Metze (gaf met een collega blijk van inzicht in het old boy network dat grote infrastructurele projecten bedisselt).

- Sociale relaties: Dorien Pessers. Deze tegendraadse Volkskrant-columniste heeft een beter oog voor maatschappelijke verhoudingen en ethische problematiek dan wie ook: Gezinsbeleid, Buurtproblematiek, Euthanasie, Donortransplantatie, Ontwikkelingssamenwerking, Emancipatie, enzovoorts.

Als staatssecretaris krijgt ze Schutte als steun en toeverlaat. De beste parlementariër volgens zijn collegae en een fatsoenlijk, principieel mens.

- Volksgezondheid en Welzijn: Louise Fresco. Ze moet teruggehaald worden uit Rome, waar ze voor de FAO werkt. Fresco weet niets van dit departement, maar ze heeft een zeer helder verstand en zou zich in korte tijd hebben ingewerkt.

- Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: Adri Duyvesteijn. Dankzij hem heeft Den Haag het mooiste gemeentehuis van Nederland. Hij weet alles van stadsvernieuwing en goed bouwen. Hij hoort op dit departement, ook al geeft hij te veel geld uit, maar daar let Zalm wel op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden