Talpa is kennelijk wel te missen

De matige kijkcijfers van Talpa zeggen nog weinig. ” Het staat na een week 1-0 voor RTL 4. Voorlopig.”

Mooie slogan heeft de nieuwe televisiezender van John de Mol. Maar de lading is vooralsnog ironischer dan bedoeld. Talpa. Niet te missen. Kennelijk wel.

Er is niet veel gekeken, de eerste doordeweekse dagen uit het bestaan van de zender. Slechts twee programma's haalden een marktaandeel boven de tien procent, het magische streefgetal dat De Mol voor het eind van het jaar gemiddeld wil scoren. Maandagavond keken 800 000 mensen naar de Amerikaanse film ' Fifth Element' (12,9 procent) en op dinsdag zagen 729000 Nederlanders hoe Gerard Joling en Gordon in een varkensstal huishielden (13,2 procent).

Het is een magere oogst, zeker na alle publiciteit en na het goed bekeken openingsweekeinde (met dank aan het voetbal). Met name de matige interesse van het publiek in de vaste onderdelen is opvallend.

' Thuis' trok de eerste vier dagen in de vooravond gemiddeld 166000 kijkers, ' Je leven in de steigers' 241000 en ' NSE' 235000. Dat laatste programma, gebombardeerd tot vlaggenschip van de zo belangrijk geachte vooravond, zag directe concurrent ' RTL Boulevard' met marktaandelen

van ver boven de twintig procent weglopen. Ook de vroege avond van SBS 6, met ' Actienieuws' en ' Shownieuws', trekt meer belangstellenden dan Talpa. ” Na één week staat het 1-0 voor RTL 4. Voorlopig”, stelt televisiewetenschapper Maarten Reesink. ” Het is duidelijk dat ' NSE' nog niet de juiste mix heeft gevonden tussen nieuws, sport en entertainment. Presentator Beau van Erven Dorens kan zich niet met zijn ' Boulevard'-toontje redden. Dat is te licht. Iedereen roept wel dat zo'n Amerikaanse manier van het nieuws brengen makkelijk is. Dat blijkt niet het geval.” ”Maar het feit dat woensdag meer mensen naar de herhaling ' s avonds laat keken dan naar de live-uitzending van ' NSE' bewijst voor mij dat het programma wel potentie heeft. Er is blijkbaar wel degelijk interesse voor. Nu zitten we nog gewoon in zomerperiode .” Dat beaamt Talpa-woordvoerder Thomas Notermans graag. Geen zorgen dus.

” Wij hebben ons schema nog niet helemaal opgebouwd. Dat gebeurt de komende drie weken.” ' Big Brother', ' Barend & Van Dorp', ze moeten nog beginnen en verschaffen een dankbaar excuus.

Toch vertoont het bastion van tevredenheid de eerste voorzichtige barsten. Presentatrice Bridget Maasland is ontevreden, zo werd gisteren bekend. Ze wil meer betrokken worden bij ' NSE'. Notermans: ” Wij nemen haar emotie serieus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden