Talloze malen gebeld, maar de gsm staat uit

GEERTRUIDENBERG - Orac Oguz is de tel kwijtgeraakt hoe vaak hij zijn vriend Ulas op zijn mobiele telefoon heeft gebeld. ,,Heel veel, maar de telefoon staat uit'', zegt Oguz bij de ingang van de Amercentrale.

George Marlet

Ulas (27) ligt met drie andere mannen in de stoomketel van Amer9. De kans dat zij nog leven, is 'nagenoeg nihil', zegt de van vermoeidheid trillende burgemeester Meijer van Geertruidenberg. De mannen zijn waarschijnlijk bekneld geraakt onder de tientallen meters hoge 'spaghettibrij van verwrongen staal' die resteert van de ingestorte steiger. Inwendige bloedingen en onderkoeling maken dat er volgens geneeskundige Wassenaar ,,geen hoop op overleven'' is. Het is maandagmiddag halfvijf.

Vijf uur eerder sprak burgemeester Meijer nog over 'het bestaan van levensverwachting', maar dat is niet meer vol te houden. De man die zondag nog signalen gaf aan reddingswerkers, blijkt inmiddels te zijn overleden. Van vier mannen is sinds het ongeluk, zondagochtend kort na één uur, helemaal niets meer vernomen.

Het bergen van de slachtoffers is alleen mogelijk door abseilers de 47 meter hoge stapel buizen, pijpen en planken stukje bij beetje te laten afvoeren tot de lichamen gevonden zijn, naar verwachting op een hoogte van vijftien tot twintig meter. Horizontaal beginnen op 21 meter hoogte is vanwege het instortingsgevaar niet verantwoord. Meijer spreekt van ,,een heel zware beslissing''. De berging zal zeven dagen duren en zo lang moeten de families nog wachten tot ze definitieve zekerheid hebben.

De 87 meter hoge stoomketel van Amer 9 lijkt nog klein naast de enorme schoorstenen en koeltoren. Donkergrijze dampen uit de koeltoren vermengen zich met de bewolking. In en bij het ketelgebouw proberen zo'n honderd hulpverleners met camera's, infraroodapparatuur en het zagen van gaten slachtoffers te vinden. In de loop van de dag komen vrienden en bekenden van de Turkse schoonmakers naar de Amercentrale, waar de Essent-vlag halfstok hangt. De slachtoffers krijgen namen: Ulas, Yilmaz (35) en Jelal (30). De 19-jarige Achmed overleefde het ongeluk.

Ze werkten voor het Turkse uitzendbureau Amanos in Rotterdam. Gritstralen, vertellen vrienden, is zwaar werk. ,,Het moet altijd snel, snel, snel. Er is soms geen tijd om de steigerplanken schoon te maken.'' Het aannemingsbedrijf zou Essent een forse boete moeten betalen als het werk zondagavond niet klaar zou zijn. De schoonmakers was als beloning een premie van enkele honderden euro's beloofd. Mogelijk dat daarom de vier Amerikaanse lassers meehielpen met gritstralen. Zij moesten na het gritstralen de lasnaden van de ketel controleren en zonodig nieuwe stalen platen monteren. De arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht van het ongeluk. Het openbaar ministerie besluit daarna of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek.

Veiligheidsmanager Ron Taylor van het Texaanse US Welding Services, inderhaast naar Nederland gekomen, wil niets over het ongeluk kwijt. ,,U verspilt uw tijd: geen commentaar'', zegt hij kortaf. Ook opdrachtgever Essent is 'hangende het onderzoek' niet mededeelzaam en laat 'smiddags tijdens de persconferentie verstek gaan. Terwijl aannemingsbedrijf Hertel aan de poort een persbericht uitdeelt ('Hertel betreurt tragisch ongeval met steiger'), wil Essent zelfs de namen van de betrokken bedrijven niet noemen. ,,Die zijn nog vertrouwelijk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden