Talibanstrijders gevaarlijker dan bij begin van de missie

De militaire balans van het afgelopen half jaar slaat voor de Nederlandse Isaf-taakgroep niet gunstig uit. Talibanstrijdgroepen zijn aanzienlijk beter getraind en bewapend. In juni, augustus en september vonden zware gevechten plaats met tientallen burgerdoden en een onbekend aantal gedode talibanstrijders.

Sinds juni zijn door vijandelijk geweld in totaal zes Nederlandse militairen om het leven gekomen. De invloedssfeer rond Deh Rawod, een van de strategische plaatsen in Uruzgan, blijkt veel kleiner dan lange tijd werd aangenomen.

Pas door de omvangrijke Isaf-operatie Spin Ghar en het aanbreken van de winter is het weer enigszins rustig in de Afghaanse provincie. Maar ook nu kan het stilte voor de storm zijn, is voor Defensie de les van de afgelopen maanden. „Deh Rawod was een model-plaats. Oppervlakkig gezien ging het daar goed, maar alleen omdat de taliban dat toestonden”, zegt luitenant-kolonel Jelte Groen, commandant van de battle group.

In Deh Rawod konden talibanstrijders zich makkelijk verschuilen in de groene zone rondom het stadje. Dat had de Nederlandse eenheid pas in de gaten toen patrouilles regelmatig de groene zone in gingen om contact met de bevolking te leggen. Talibanstrijders vielen in september de controleposten rond Deh Rawod aan en kregen die op één na in handen.

Bij Chora, in het noordwesten van Uruzgan, was een maand eerder hetzelfde patroon te zien. Groen: „De taliban zijn daar maandenlang bezig geweest met het graven van tunnels en het aanleggen van bunkers en loopgraven. Daar kwamen we pas achter toen ze ineens op plaatsen opdoken waar ze niet konden zijn.”

De verrassingsaanvallen laten zien waar een zwakte van de Nederlandse troepen zit: een gebrek aan goede inlichtingen over de plaatselijke situatie. Dat is volgens Groen deels te wijten aan angst bij de bevolking voor de taliban, die na een jaar goed op de hoogte zijn van de Nederlandse tactieken. „Maar we hadden ook met een ander type taliban te maken dan de vorige battle groups: beter getraind en toegerust, in staat om zeer nauwkeurig te schieten en door hun posities beter beschermd tegen luchtaanvallen. Het zijn niet alleen lokale strijders meer, maar vaak gemotiveerde en agressieve strijders die niet bij het eerste contact terugdeinzen. Er is bijna van man tot man gevochten, op afstanden van soms niet meer dan vijf meter.”

In Chora is volgens Groen qua vertrouwen van de bevolking een ’enorme verbetering’ te zien. Na de slag in juni zijn Nederlandse militairen permanent in Chora gelegerd en wordt er extra energie gestoken in opbouwprojecten. „De afgelopen twee weken zijn inwoners zelfs komen melden waar bermbommen lagen. Mensen zijn bereid iets te riskeren omdat ze nu merken dat ze iets te verliezen hebben.”

iHet Afghaanse leger in beeld: www.trouw.nl/deverdieping/foto-reportages

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden