Talibanleider glijdt uit op Twitter
De belangrijkste woordvoerder van de Afghaanse Taliban heeft per ongeluk zijn locatie prijsgegeven via Twitter. Dat bleek niet in zijn thuisland Afghanistan te zijn, maar in buurland Pakistan.
Uit zijn locatiegegevens op Twitter kan worden afgeleid dat de Talibanwoordvoerder zich in de Pakistaanse provincie Sindh bevond en van daaruit zijn tweet de wereld in stuurde. De onthulling is pijnlijk voor Pakistan - het land wordt er regelmatig van beschuldigd een broeinest te zijn van radicale moslims. Het zou ze oogluikend toestaan.
In de tweet eiste Mujahid de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op Afghaanse soldaten. De militant meldt er ook bij waar ze hem kunnen oppakken. Dat soort slippertjes kunnen hem duur komen te staan, ware het niet dat iemand uit zijn grote schare volgers de Talibanwoordvoerder attendeerde op de fout.
Buitenlands complot
Nadat de Talibanwoordvoerder betrapt was, ontkende hij in Pakistan te zijn en stelde gewoon in zijn thuisland Afghanistan te verblijven. "Ik kan zonder voorbehoud zeggen dat ik in mijn eigen land zit", schreef Mujahid in een vervolgbericht.
Ook zei Mujahid dat het om een buitenlands complot zou gaan van de website Twitter. "Mijn account is gemanipuleerd. Dit is een zwak complot van de vijand. De locatie is nep. Het is een schande." Veel twitteraars leken die bewering niet te geloven, want Mujahids opmerking zorgde hier en daar voor hilariteit op het medium.
Op Twitter wordt in de tweets automatisch een locatie bijgeschreven zodra daar toestemming voor is gegeven. Twitter vraagt wel toestemming, nadat het dat eerst niet deed. Mensen die niet traceerbaar willen zijn kunnen de locatiefunctie in de instellingen afzetten. Normaliter komt er een balkje onder de tweet te staan, met de locatie van de schrijver op dat moment.
¿¿¿¿: ¿¿ ¿¿¿¿¿¿ ¿¿ ¿¿ ¿¿¿ ¿¿¿¿ ¿¿¿¿¿ ¿¿¿¿ ¿¿ ¿¿ ¿¿¿¿ ¿¿¿ ¿ ¿¿¿¿¿¿ ¿¿ ¿ ¿¿¿¿¿ ¿¿¿ ¿ ¿¿¿¿¿¿ ¿¿ ¿¿¿¿¿ ¿¿¿¿¿¿ ¿!! pic.twitter.com/6xowloOuAJ
— zabihullahmujahid (@zabihmujahid) 4 oktober 2014
Op safe spelen
Talibanleiders begeven zich graag op (sociale) media om te propaganderen en communiceren met de achterban. Maar sociale media zijn nooit zonder gevaren, zegt Joost Schellevis van Tweakers, Nederlands grootste technologiewebsite. Schellevis is specialist op het gebied van internet, beveiliging en privacy.
Advies geven aan Talibanleiders als Mujahid doet hij liever niet. "Sociale media blijven een moeilijk vraagstuk. Je kunt je in ieder geval wel afvragen of het slim is om in deze situatie op Twitter te gaan", aldus Schellevis. "Er zijn altijd manieren om online je sporen te wissen, maar wil je op safe spelen, dan is het niet verstandig om te twitteren."
Volgens hem kunnen grote mogendheden de gegevens opvragen bij websites zoals Twitter, die dan persoonsgegevens moeten afstaan. "100 procent safe is het nooit geweest", aldus Schellevis.