Taliban zijn niet de eersten die een hond krijgsgevangene maken

Beeld ap

Als je tegenstander zich voornamelijk van onbemande drones bedient, wordt het lastig om nog traditionele krijgsgevangenen te maken. Waarschijnlijk dat de taliban in Afghanistan daarom ook al erg in hun nopjes waren toen ze er deze week in slaagden om een legerhond van de Navo te pakken te krijgen. Of hij nu aan het Amerikaanse of het Britse leger toebehoort, dat wordt achter de schermen nog druk onderzocht.

In een filmpje dat de ronde deed op internet laten ze het beest trots zien. Ze hebben hem 'Kolonel' genoemd. De hond, die een soort hesje met apparatuur aanheeft, kijkt er zelf hooguit wat onwennig bij. Hij lijkt niet te beseffen in wat voor netelig parket hij zich bevindt. Vooralsnog lijkt hij ook niets te vrezen te hebben. "De toestand van de hond is ok, hij is niet gewond, en wordt niet mishandeld", stellen de taliban eventuele bezorgde dierenliefhebbers gerust.

Misschien moeten we er ook niet al te meesmuilend over doen. Dieren spelen van oudsher al een cruciale rol in de oorlog. De lijst voorbeelden strekt veel verder dan paarden of gevechtsolifanten. Tot op de dag van vandaag helpen dolfijnen bijvoorbeeld met het opsporen van zeemijnen. En in de Spaanse burgeroorlog gebruikten de piloten van Franco kalkoenen in plaats van parachutes om voorraden te droppen. Extra voordeel: deze alternatieve parachute kon zelf ook tot avondmaal verwerkt worden.

'Kolonel' is dan ook niet de eerste hond die officieel als 'krijgsgevangene' te boek staat. In de Tweede Wereldoorlog was ene Judy de scheepshond van het Britse oorlogsschip HMS Grasshopper. Judy hielp de bemanning redden toen de Japanners het schip tot zinken brachten. Uiteindelijk werd iedereen, inclusief hond, toch gevangen genomen, en werd Judy officieel als krijgsgevangene geregistreerd.

Krijgen de dieren eigenlijk ooit iets van dankbaarheid terug, voor al die inzet? Jazeker. In het Verenigd Koninkrijk werd in 2004 een gedenkteken onthuld voor 'de miljoenen dieren die hun land hebben gediend'. Zoals de glimwormen die ervoor zorgde dat Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog ook 's nachts kaart konden lezen.

En Judy werd na de oorlog onderscheiden met de Dickin Medal, die door het Verenigd Koninkrijk is ingesteld om dappere dieren te eren. Tot nu toe kregen 32 duiven, 25 honden, en drie paarden hem omgehangen, plus één kat: Simon, die ondanks verwondingen van een granaatscherf gewoon bleef doorjagen op de ratten aan boord van zijn schip.

Oorlogsheld Judy aan boord van de HMS GrasshopperBeeld Wikimedia Commons
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden