'Taliban zijn de bergen in gejaagd'

(Novum) - Het afgelopen half jaar zijn in Uruzgan de Taliban 'de bergen in gejaagd' en is het gebied waar Nederlandse militairen invloed hebben een stukje gegroeid. Dat zeiden kolonel Richard van Harskamp en de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vrijdag. Van Harskamp voerde het afgelopen half jaar het bevel over de Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie en keerde vrijdagavond samen met nog zo'n 150 militairen terug op vliegbasis Eindhoven.

De militairen werden verwelkomd door Van Uhm. Hij sprak de militairen toe, voordat ze werden herenigd met hun familie en vrienden. "Jullie hebben fantastisch werk geleverd. Jullie hebben veel wederopbouwprojecten gerealiseerd."

De commandant stond ook stil bij de militairen die het afgelopen half jaar het leven lieten of gewond raakten. "Er zijn grote offers gebracht. Ook voor het thuisfront is het zwaar geweest." Van Uhm verloor zijn eigen zoon die diende in Uruzgan. "Ik heb er een dubbel gevoel bij, ook hij zou rond deze periode zijn teruggekeerd", zei hij daarover.

Van Harskamp is optimistisch over wat hij het afgelopen half jaar heeft bereikt. In april zei de kolonel dat hij de invloedssfeer van de Nederlandse militairen, de zogeheten inktvlek, niet wilde uitbreiden. Hij wilde eerst de steun van de lokale Afghaanse bevolking in het huidige gebied vergroten. Van Harskamp sprak in het voorjaar de hoop uit dat de inktvlek tegen de tijd dat hij zou vertrekken 'wat donkerder' zou zijn.

En dat is gelukt. "We hebben het gebied en de bevolking klemvast", zei hij vrijdagavond. Van Harskamp stelde dat het contact met de lokale bevolking de afgelopen maanden flink is verbeterd. De Nederlandse militairen zijn zichtbaarder en er zijn meer Afghaanse troepen in het gebied. "We worden tegenwoordig zelfs door de lokale bevolking op de thee uitgenodigd. Dat was een half jaar tot een jaar geleden onmogelijk geweest."

Hij kreeg bijval van Van Uhm. "Het is relatief rustig in Uruzgan, terwijl in heel Afghanistan het geweld toeneemt." Weliswaar heeft Nederland niet alles onder controle, maar de tegenstander krijgt het steeds moeilijker.

Dat de bevolking steeds verder wordt losgeweekt van de Taliban en contact zoekt met de Nederlandse militairen noemt Van Harskamp 'hele grote winst'. De Taliban zijn nog wel aanwezig, maar worden steeds zwakker. Hierdoor moet de invloed van de fundamentalistische strijders op de bevolking op den duur verwaarloosbaar worden.

"Stukje bij beetje winnen we het vertrouwen van de bevolking. Hierdoor krijgen de Taliban steeds minder voet bij grond." Hierdoor en door de opbouw van het Afghaanse nationale leger komt een steeds groter gebied onder de invloedsfeer van de NAVO-troepen. Van Uhm zei dat de inktvlek inmiddels een stukje groter is dan een half jaar geleden.

Snel gaat het allemaal niet. Van Harskamp hamert er dan ook op om de huidige aanpak door te zetten, ook na 2010 als de missie van Nederland in Afghanistan afloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden