Taliban willen geen staakt-het-vuren tijdens Offerfeest

De Afghaanse president Ashraf Ghani tijdens een persconferentie in juli. Zondag vroeg hij de Taliban tevergeefs om een wapenstilstand. Beeld AFP

De Taliban gunnen het Afghaanse leger geen rust. Vandaag wezen de jihadisten een verzoek van de regering in Kabul om een wapenstilstand af. Ze vinden dat vooral de regering profiteert van zo’n bestand. De Taliban gaan door met hun offensief, en hebben drie bussen tegengehouden op zoek naar militairen in burger.

President Ashraf Ghani vroeg zondag om een wapenstilstand van drie maanden. De regering heeft belang bij een langdurig bestand, want op 20 oktober zijn er parlementsverkiezingen. Zonder medewerking van de Taliban moet Kabul vrezen voor aanslagen. Zaterdag schreef Talibanleider Haibatullah Akhunzada in een verklaring dat de regering van Ghani een 'corrupte Amerikaanse marionet' is, die oneerlijke en niet legitieme verkiezingen organiseert.

De Taliban lieten maandag ook militair hun tanden zien. Ze hielden drie bussen tegen die door de noordelijke provincie Kunduz naar Kabul reisden. De actie is de zoveelste in een serie opvallende aanvallen.

De Taliban verklaarden dat ze vermoedden dat er militairen of politieagenten met verlof in de bus zaten, en dat ze die gevangen wilden nemen. Volgens het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken houden de jihadisten nog 21 passagiers vast. De 149 andere inzittenden zouden door regeringstroepen zijn bevrijd. De Taliban hadden overigens al gezegd burgers vrij te laten zodra ze de militairen en agenten uit de groep gepikt hadden.

Overlopen legerposten 

Afghaanse militairen kregen het deze maand herhaaldelijk zwaar te verduren onder aanvallen van de Taliban. Zaterdag veroverden de jihadisten een legerpost in de noordelijke provincie Faryab. Daarbij namen ze vijftig militairen en politieagenten gevangen, terwijl er nog honderd militairen worden vermist.

Zorgelijk voor Kabul is vooral dat de basis viel na een belegering van een week. In die periode verzuimden de Afghaanse strijdkrachten om versterkingen te sturen. Een week eerder leed het leger bij een andere post in Faryab al een vergelijkbare nederlaag. Na een beleg van drie dagen, waarbij 43 militairen sneuvelden en er 17 gevangen werden genomen, gaven de resterende 43 militairen zich over.

De Amerikaanse minister van defensie James Mattis probeerde vorige week nog de moed erin te houden. Zijn land leidt de Navo-missie die Afghaanse militairen adviseert en traint. Volgens Mattis proberen de Taliban sterk te lijken in de aanloop naar een bestand, maar ‘kunnen ze nooit standhouden tegen het Afghaanse leger.’

Commando's op ezels 

Niet alleen komt er geen bestand, maar de Afghaanse militairen kunnen in hun eentje ook geen stand houden. Vorige week verdreven Afghaanse militairen met Amerikaanse luchtsteun na vijf dagen strijd de jihadisten weliswaar uit de oostelijke provinciehoofdstad Ghazni, maar elders in de provincie leden ze een pijnlijke nederlaag.

De Taliban vielen daar een basis met honderd Afghaanse commando's aan. De Navo hoopt dat deze zogenaamde elitetroepen het voortouw nemen in de strijd tegen de Taliban. Maar bij de aanval van de jihadisten sneuvelden minstens veertig commando’s, terwijl hun collega's de bergen in vluchtten. Daar raakten ze de weg kwijt. Vervolgens moesten reddingswerkers de verzwakte militairen op ezels naar een legerbasis brengen.

Lees ook: 

Taliban zijn niet zo oorlogsmoe als de VS dachten 

Volgens cijfers van het Pentagon had de regering Ghazni in handen, maar de Taliban leefde openlijk in de stad.     

Lees ook:

In Afghanistan is het begin van het einde nog niet in zicht

De oorlog van de Navo en de Afghaanse regering tegen de Taliban is een uitzichtloos gevecht, en het strijdplan hapert aan alle kanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden