Taliban waarschuwen voor meer aanvallen Kabul

(Novum/Ap) - Een Talibanwoordvoerder heeft dinsdag gewaarschuwd dat de aanslagen op restaurants in Kabul die door westerlingen worden bezocht worden opgevoerd. Maandag vonden bij een aanslag op het Serena Hotel in de Afghaanse hoofdstad acht personen, onder wie drie buitenlanders, de dood. De Afghaanse inlichtingendienst meldde de arrestatie van vier verdachten.

"Wij zullen die restaurants in Kabul waar buitenlanders eten tot doelwit maken", zei Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid. "Wij hebben op dit moment jihadisten in Kabul en zullen snel meer aanslagen op militair personeel en buitenlanders plegen."

Na de aanslag werden vier verdachten opgepakt, zei de Afghaanse inlichtingenchef Amrullah Saleh. Een van de arrestanten is een man die gekleed in een politieuniform in het hotel werd aangehouden. In een woning in Kabul werd een video gevonden die door twee van de vermoedelijke aanslagplegers zou zijn gemaakt. De eigenaar van de woning en diens broer zijn gearresteerd. Op de video kondigt een van de verdachten aan een zelfmoordaanslag te zullen plegen 'voor Allah'.

Een vierde verdachte, vermoedelijk de chauffeur van de daders, kon tijdens zijn vluchtpoging naar Pakistan in Oost-Afghanistan worden aangehouden. Deze verdachte noemde de naam van Mullah Abdullah als brein achter de aanslag. Abdullah is een naaste medewerker van de militante leider Siraj Haqqani, die opereert vanuit Pakistan. Het Amerikaanse leger heeft 200.000 dollar uitgeloofd voor Haqqani.

De vermoedelijke chauffeur zei dat de aanslag was gepleegd door drie extremisten. Een bewaker had bij de toegangspoort tot de parkeerplaats een van de drie neergeschoten, waarna het bommenvest van de neergeschoten man was ontploft. Een tweede aanvaller blies zichzelf op bij de ingang van de lobby van het hotel, terwijl de derde zich al schietend een weg naar binnen baande en door de lobby naar de fitnessruimte liep. Deze derde man werd uiteindelijk aangehouden, zei hij.

Er bestaat onduidelijkheid over het precieze aantal slachtoffers. Volgens een van de verdachten zijn drie Amerikanen en een Franse vrouw omgekomen. Maar de Amerikaanse ambassade houdt het op één Amerikaans slachtoffer. De Franse ambassade zei zich niet bewust te zijn van enig Frans slachtoffer.

Volgens de hotelwoordvoerder zijn drie werknemers en twee bewakers omgekomen. Van Afghaanse officiële zijde is bericht dat een Amerikaanse burger en een Noorse verslaggever zijn omgekomen. Het Filipijnse ministerie van buitenlandse zaken maakte bekend dat een gewonde Filipijnse bedrijfsleider dinsdag aan haar verwondingen is gestorven. Op grond van die gegevens zouden acht mensen zijn omgekomen.

De aanslag is opvallend vanwege zijn brutale karakter en doelwit. De Taliban richtten tot dusver hun aanslagen op westerse en Afghaanse functionarissen of veiligheidspersoneel, niet op westerse burgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden