Taliban stuiten in noorden Afghanistan op fel verzet

KABOEL (AP) - Troepen van de voormalige Afghaanse legerleider Achmed Sjah Massoed hebben gisteren een felle aanval gelanceerd op de fundamentalistische Taliban-strijders. Die wilden langs de strategische Salang-weg versterkingen sturen naar het noorden van het land, dat sinds enkele dagen vrijwel geheel in handen is van de Taliban.

Massoeds generaal Basjir Salangi, wiens manschappen de bergen langs de route beheersten, liep zondag over naar de Taliban en gaf de weg vrij. Massoed wist gisternacht echter loyale troepen aan te voeren en bestookte de honderden oprukkende Taliban in hun tanks en jeeps met geweervuur en raketten. De Taliban-strijders moesten in aller ijl dekking zoeken onder een rotswand langs de weg, de enige route door het Hindoe-Koesjgebergte.

Zondagnacht kwamen zo'n 2 500 Taliban-strijders aan in Mazar-i-Sjarif, het gevallen bolwerk van de noordelijke krijgsheer Dostom, waar tot dusver een voor Afghanistan vrijzinnig klimaat heerste. De Taliban namen onmiddellijk enkele maatregelen die kenmerkend zijn voor hun strikt orthodoxe benadering van de islam. Een geestelijke maakte via luidsprekers van een moskee bekend dat vrouwen voortaan de sluier moeten dragen, dat zij niet langer buitenshuis mogen werken en dat jonge meisjes niet langer onderwijs mogen volgen. Buitenlandse hulporganisaties moeten medewerkers binnenshuis houden.

De internationale hulpbeweging Care International heeft gemeld dat Taliban-agenten in Kaboel vijf Afghaanse vrouwelijke medewerkers van Care uit een bus hadden gesleept en hadden afgeranseld. Ze gedroegen zich strikt volgens de Taliban-regels. Hun 'misdrijf' was dat zij werkten voor een buitenlandse organisatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden