Taliban kiezen opnieuw Kunduz voor hun voorjaarsoffensief

Afghaanse veiligheidstroepen arriveren in Kunduz voor de gevechten met de Taliban. Beeld reuters
Afghaanse veiligheidstroepen arriveren in Kunduz voor de gevechten met de Taliban.Beeld reuters

Kunduz was vannacht het toneel van hevige gevechten tussen de Afghaanse veiligheidsdiensten en de Taliban. Vooral in en rond de stad werd gevochten, volgens een woordvoerder van de politie. Tegen de ochtend waren de meeste militanten verdreven. De aanval is onderdeel van het jaarlijks terugkerende voorjaarsoffensief van de Taliban.

Redactie

De stad Kunduz was vorig jaar twee weken volledig in handen van de Taliban. Ook dit jaar lijkt de extremistische beweging weer haar pijlen te richten op de vijfde stad van het land. Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van defensie zouden er veertig Talibanstrijders zijn gedood en raakten er vijftig gewond. Er werd geen melding gedaan van slachtoffers onder de Afghaanse troepen of burgers.

Vluchtelingen
Bij het offensief vorig jaar sloegen duizenden Afghanen op de vlucht. Provinciegouverneur Asadullah Omarkhel verbleef in de stad om de inwoners gerust te stellen en ze ervan te verzekeren dat de snelle capitulatie van vorig jaar niet zou worden herhaald. Het Afghaanse leger werd bijgestaan door de luchtmacht van de Verenigde Staten, maar luchtaanvallen bleven uit, volgens een woordvoerder van de NAVO-missie ter plaatse.

Uit de nieuwe gevechten in Kunduz en het aanhoudende geweld in andere regio's, blijkt dat de Afghaanse veiligheidstroepen opnieuw een zwaar jaar voor de boeg hebben. Al meer dan 5500 soldaten kwamen om nadat de belangrijkste NAVO-operatie eindigde in 2014. Een nieuw jaar van instabiliteit zal geen einde maken aan de voortdurende vluchtelingenstroom die vanuit Afghanistan Europa probeert te bereiken. Meer dan 200.000 vluchtelingen verlieten vorig jaar het land. Het is na Syrië de grootste vluchtelingenstroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden