Taliban dwingen vrouw zich geheel te bedekken

ISLAMABAD, KABOEL - De Afghaanse Taliban hebben de vrouwen in het land verboden alleen een doek te gebruiken om zich te sluieren. De fundamentalistische moslimbeweging wil dat alle vrouwen voortaan de wijde, geheel bedekkende boerka's dragen.

De Taliban vinden dat de doeken die nu worden gebruikt nog te veel vrouwelijke vormen laten zien, schrijft het Afghaanse persbureau AIP. De doorgaans blauwe boerka's bedekken het lichaam van top tot teen. De gewaden zijn voorzien van een netje voor de ogen, waardoor een vrouw nog net kan zien waar ze loopt.

De Taliban zijn al enige tijd bezig de regels in het land aan te scherpen. Vorige week werd de hindoe-minderheid verplicht zich te onderscheiden door een lapje gele stof op de kleding te dragen.

De nieuwe maatregel bemoeilijkt de onderhandelingen tussen de VN en de Taliban. Het VN-Wereldvoedselprogramma wil onderzoek doen naar de broodvoorziening. De organisatie verstrekt broodpakketten aan 300000 arme mensen in de hoofdstad Kaboel maar betwijfelt of die wel op de juiste plaats terechtkomen. De VN willen Afghaanse vrouwen inzetten bij het onderzoek omdat het mannen niet is toegestaan vrouwen te ondervragen. Maar de Taliban weigeren dat omdat vrouwen niet buitenshuis mogen werken. De VN dreigen nu hun bakkerijen in Kaboel te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden