Panjshirvallei

Taliban claimt laatste verzetsbolwerk Afghanistan in handen te hebben

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het laatste bolwerk in Afghanistan van tegenstanders van de Taliban, de onneembaar geachte Panjshirvallei, is onder controle van de fundamentalistische beweging. Drie Taliban-bronnen zeggen dat tegen persbureau Reuters.

Een woordvoerder van de Nationale Verzetskrachten (NRF), die zich schrap zetten in de vallei, weerspreekt dat. Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in de bergachtige regio op ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Kabul.

Propagandamachine

NRF-woordvoerder Ali Nazari claimde tegenover de BBC juist dat de rebellen de Taliban hebben teruggedrongen. Hij hekelt de “propagandamachine” van de Taliban. Volgens hem heeft de NRF Taliban-strijders omsingeld in het noordoostelijke deel van de vallei. Er zitten daar volgens hem een paar honderd Taliban-strijders in de val die bijna zonder munitie zouden zitten en onderhandelen over hun overgave.

Ook in haar vorige machtsperiode van 1996 tot 2001 wist de Taliban de NRF niet te veroveren.

Gewapende tegenstanders

In de provincie Panjshir verzamelden zich na de val van Kaboel enkele duizenden gewapende tegenstanders. Beide kampen beweerden de afgelopen dagen hun tegenstanders zware verliezen te hebben toegebracht. Donderdag claimden de Taliban al terreinwinst te hebben geboekt nadat onderhandelingen waren mislukt. Eerder op vrijdag zei een NRF-woordvoerder dat de groep de vallei aan het verdedigen is.

Een van de huidige leiders van de NRF, Ahmad Massoud, is een zoon van de in 2001 omgekomen ‘Leeuw van Panjshir’ Ahmad Shah Massoud. Hij leidde daar met succes het verzet tegen het Sovjet-leger en in de jaren 90 tegen de Talibanstrijders.

Ook de gevluchte vicepresident Amrullah Saleh, die zichzelf beschouwt als waarnemend president, is naar Panjshir gegaan. Berichten dat hij naar Tadzjikistan zou zijn gevlucht heeft hij weersproken.

Lees ook:
Met een geestelijk leider aan het roer volgen de Taliban de regeervorm van buurland Iran

Een geestelijk leider krijgt in Afghanistan het laatste woord over alle belangrijke beslissingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden