Taliban bevestigen dood Omar, nieuwe leider gekozen

Een zeldzaam beeld van Mullah Omar, afkomstig uit een Newsnight-reportage van de BBC in 1996 in Kandahar. Beeld AFP
Een zeldzaam beeld van Mullah Omar, afkomstig uit een Newsnight-reportage van de BBC in 1996 in Kandahar.Beeld AFP

De geheimzinnige spirituele leider van de Afghaanse Taliban is dood. Twee hooggeplaatste Talibanfiguren hebben het overlijden van Mullah Mohammad Omar bevestigd. De radicale islamistische organisatie heeft inmiddels al een nieuwe leider gekozen.

De Opperste Raad van de Taliban heeft Mullah Akhtar Mansoor aangewezen als opvolger. Mansoor was de afgelopen drie jaar al de plaatsvervanger van Omar. De zeven leden tellende raad kwam volgens de twee zegslieden bijeen in de Pakistaanse stad Quetta, niet ver van de zuidelijke grens met Afghanistan.

Als nieuwe plaatsvervanger van de hoogste leider is Sirajuddin Haqqani gekozen, een leider van het Haqqani-netwerk dat verantwoordelijk wordt gehouden voor een aantal zware aanslagen. Er staat een beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd, uitgeloofd door de Verenigde Staten.

De bekendmaking van de nieuwe leider was de eerste bevestiging van Talibanzijde dat de leider is overleden. Kort daarop kreeg persbureau AP een officiële bevestiging van de Taliban binnen dat Omar dood is. De verklaring werd verspreid uit naam van Omars familie.

'Vergeving'
Omars broer Mullah Abdul Manan, en zijn zoon, Mohammad Yaqub erkennen in de verklaring dat de Talibanleider inderdaad aan een ziekte is overleden. Wanneer hij overleed, staat er niet in.

In de verklaring worden verder excuses aangeboden voor 'fouten die Mullah Omar tijdens zijn heerschappij over Afghanistan' maakte. Afghanen en moslims zijn gevraagd de fouten van Omar tijdens zijn tijd als Talibanleider te vergeven. De Taliban zaaien al jaren dood en verderf in Afghanistan, waarvan zij een streng-islamitisch emiraat willen maken.

Een van de weinige foto's die bestaan van Mullah Omar. Beeld AP
Een van de weinige foto's die bestaan van Mullah Omar.Beeld AP

Woensdag maakten de Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten al bekend dat Omar al in 2013 in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi zijn laatste adem uitblies. Hij zou tuberculose hebben gehad.

Omar is over de grens in Afghanistan geïdentificeerd door zijn zoon en vervolgens begraven. De Talibanleider was sinds 2001 spoorloos en is de afgelopen jaren al vaker doodverklaard.

Vredesbesprekingen afgelast
Mullah Omar was een sterk bindende factor binnen de Taliban, en de vraag is of de beweging uiteen zal vallen nu hij weg is. Naar verluidt was er binnen de Taliban een machtstrijd gaande over zijn opvolger. Ook zouden er al Talibanstrijders uit onvrede zijn overgelopen naar Islamitische Staat, dat ook in Afghanistan voet aan de grond probeert te krijgen.

Eén Talibanfactie wilde dat Omars zoon de nieuwe leider zou worden, maar de aanhangers van Omars politieke rechterhand Mullah Mansoor hebben het pleit nu gewonnen. Mansoor krijgt ook de titel van Omar mee, Amir-ul-Momineen, de Leider van de Gelovigen.

Alhoewel Mullah Mansoor bekend staat als voorstander van vredesgesprekken met de Afghaanse regering, hebben de Taliban de geplande tweede ronde van het vredesoverleg van morgen afgezegd. In een verklaring gaven de Taliban vandaag aan 'van niets te weten'.

Pakistan heeft inmiddels gezegd dat vanwege de 'onzekerheid' het overleg - in het Pakistaanse bergdorp Murree - voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De eerste ronde in het directe overleg had eerder deze maand plaats bij Islamabad.

Al-Kaida
De radicale Taliban zijn in Afghanistan verantwoordelijk voor veel bloedvergieten. De beweging van koranstudenten veroverde het grootste deel van het land in 1996, onder aanvoering van de eenogige Mullah Omar. Hij raakte zijn rechteroog kwijt door een granaatscherf tijdens de strijd van de Afghaanse mujahidien tegen de sovjettroepen in de jaren tachtig.

Eind jaren negentig bood het Talibanregime onderdak aan Al-Kaidaleider Osama bin Laden. Toen na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 bleek dat het terreurnetwerk daar verantwoordelijk voor was, vielen de VS Afghanistan een maand later binnen en verdreven het Talibanregime en Bin Laden.

De afgelopen veertien jaar hebben de Taliban weer aan kracht gewonnen. De laatste jaren hebben zij de strijd tegen de Afghaanse regering en de buitenlandse troepen in Afghanistan verder opgevoerd. In sommige delen van Afghanistan hebben de Taliban de macht in handen. De terreurorganisatie pleegt regelmatig bloedige aanslagen - zoals onlangs nog op het Afghaanse parlement - waarbij Afghaanse burgers niet worden ontzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden