'Taliban beloven vrijlating 19 Zuid-Koreanen'

KABUL (ANP) - De Taliban hebben toegezegd de negentien Zuid-Koreanen vrij te laten, die ze al ruim een maand in het oosten van Afghanistan in gijzeling houden. Dat heeft het Afghaanse Islamitische Persbureau (AIP) gemeld.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde zaterdag dat AIP zich baseert op bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de vrijlating van de Zuid-Koreanen.

De Zuid-Koreaanse delegatie die met de Taliban onderhandelt over de vrijlating van de gijzelaars zou zondag in de stad Ghazni informatie geven over een bereikt akkoord. In ruil voor de vrijlating van de gijzelaars zou Zuid-Korea bereid zijn al zijn militairen en alle Zuid-Koreaanse christelijke hulpverleners uit Afghanistan te halen.

De Taliban ontvoerden op 19 juli 23 christelijke hulpverleners, twee van hen werden later vermoord. Op 13 augustus werden twee vrouwelijke gijzelaars vrijgelaten, volgens de gijzelnemers om hun 'goede wil' te tonen.

De opstandelingen wilden in ruil voor de vrijlating van de Zuid-Koreanen dat de Afghaanse regering Taliban-gedetineerden liet gaan. De Zuid-Koreaanse onderhandelaars hebben daar niets over te zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden