Update

Taliban begaan e-mailblunder

null Beeld

Een woordvoerder van de islamitische guerrillabeweging vergiste zich bij het versturen van een e-mail tussen 'CC' en 'BCC' waardoor meer dan vierhonderd contacten niet langer geheim zijn voor elkaar.

De inhoud van de e-mail was een onbelangrijk persbericht. Wel van belang is dat talibanwoordvoerder Qari Yousuf Ahmedi de boodschap verstuurde als 'carbon copy' (CC), in plaats van 'blind carbon copy' (BCC).

De geadresseerden konden zo de hand leggen op de e-mailadressen van honderden andere talibancontacten, aldus ABCNews.

De lijst van ontvangers zou meer dan vierhonderd contacten hebben geteld. Het ging voornamelijk om journalisten, maar er werden ook contactgegevens verspreid van onder andere activisten, wetenschappers, een Afghaanse provinciegouverneur en een Afghaanse wetgever.

Eveneens het e-mailadres van een vertegenwoordiger van Gulbuddein Hekmatar raakte bekend. Dat is de leider van de Afghaanse groepering Hezb-i-Islami, waarvan vermoed wordt dat hij het brein was achter verschillende aanslagen tegen coalitietroepen in Afghanistan.

Betrokkene Mustafa Kazemi is alvast niet te spreken over de misser. 'Mijn vier e-mailadressen zijn zomaar te grabbel gegooid.' De Afghaanse journalist zegt nu voor zijn veiligheid te vrezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden