Talentvol, gedreven, maar geen held (zegt hij zelf)

STEVO AKKERMAN

Hij is waarschijnlijk de enige 17-jarige ter wereld die een persconferentie moest geven over de uitslag van zijn toelatingsexamen voor de universiteit. Dat was deze zomer, toen nog niemand in Hongkong wist dat Joshua Wong, de tengere jongen met het bloempotkapsel, de aanvoerder zou worden van de demonstraties tegen Peking.

Maar beroemd was hij dus al, door een eerdere protestactie: als 15-jarige was Joshua de initiatiefnemer van een scholierengroep die zich met succes verzette tegen plannen van de Chinese machthebbers. De Peking-getrouwe hoogste bestuurder van Hongkong had het onderwijs gelijk willen schakelen aan dat van de rest van China. Joshua en een klasgenoot richtten de organisatie 'Scholarism' op en kregen met straatdemonstraties gedaan dat het plan werd ingetrokken.

De scholierenclub behoort sindsdien tot de voorhoede van de democratische beweging in Hongkong. De generatie die na 1997 - toen de Britten de voormalige kolonie aan China overdroegen - is geboren, manifesteert zich nu. En hoe: met een onbevangenheid en vastbeslotenheid die de oudere generatie vreemd is.

Joshua was degene die de studenten vorig weekeinde na een college-staking opriep om op te trekken naar het hoofdkwartier van de regering, waar ze een plein bezetten. Joshua werd gearresteerd en 40 uur vastgezet, langer dan enige andere demonstrant. Daarmee kreeg hij des te meer publieke aandacht, en de protesten namen alleen maar toe. Inzet is de democratische verkiezing van de premier, maar het harde politie-optreden heeft de betogingen flink aangewakkerd.

Na zijn vrijlating meldde Joshua zich direct weer bij de demonstranten, zonder een woord te willen wijden aan zijn verblijf in de cel. Joshua ergert zich aan de neiging van zijn supporters om hem een heldenstatus toe te kennen. "Ik voel me ongemakkelijk en geïrriteerd als ik zo word geprezen," schreef hij deze week op Facebook. "Terwijl jullie traangas en pepperspray trotseerden, kon ik niets anders doen dan staren naar de muren."

Eerder al, in 2012, waarschuwde hij tegen persoonsverheerlijking. "Als een massabeweging één iemand gaat vereren, is dat een groot probleem," zei hij, 15 jaar dus; de bewoordingen verraden zijn talent. Hij is nog te jong om te stemmen, maar hij is ervan overtuigd dat de toekomst van Hongkong aan haar inwoners is en niet aan de communistische autoriteiten in Peking.

In een interview met HK-Magazine zei Joshua eerder dit jaar geen bezwaren te hebben tegen 'onderhandelingen' met de regering, maar het leek hem niet slim bij voorbaat het hoofd in de schoot te werpen. "Je moet zorgen dat je wisselgeld hebt en niet al compromissen sluiten voordat het gevecht begonnen is."

Chinese media beschuldigen hem ervan een pion van Amerika te zijn, en tijdens een vakantie in Taiwan werd hij gevolgd, maar Joshua laat zich niet afschrikken. Zijn protestantse ouders hebben hem geleerd zich te bekommeren om sociale rechtvaardigheid, zegt Joshua. Nadat woensdag, de Nationale Dag van de Volksrepubliek, het volkslied ten gehore was gebracht, zei Joshua dat hij niet ontroerd was, maar kwaad. "Als het volkslied iedereen die weigert slaaf te zijn oproept in opstand te komen, vraag ik me af: is onze positie vandaag zo anders dan die van slaven?"\

in het nieuws omdat ...

... hij de aanvoerder is van de studentenprotesten in Hongkong.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden