Talent moet van elders komen

Opvolger van Raboploeg knipt bij gebrek aan geld navelstreng met de toekomst door

EDO STURM

HILVERSUM - Het Nederlandse hart klopt nog. Maar voor hoelang? Belkin Procycling Team ziet geen heil in het opleiden van talenten. Voorganger Rabo zag het daarentegen als de navelstreng met de toekomst. De faam van het jeugdplan van de bank strekte tot ver over de landsgrenzen.

"Ik vind het een gemis." Wilco Kelderman is een van de laatste coureurs die de overstap maakte van de Rabo-opleidingsploeg naar het profteam, inmiddels overgenomen door het Amerikaanse hardwareconcern Belkin. Na het vertrek van de bank als hoofdsponsor eind 2012, werd het jeugdteam ondergebracht bij de bond, de KNWU.

Kelderman was gisteren veelvuldig het onderwerp tijdens de opbeurende praat bij de teampresentatie in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. "Belkin is vruchtbare grond voor beloftevolle renners", profeteert algemeen directeur Richard Plugge. Hij wijst naar de jongeling. "Wij koesteren het talent."

De 22-jarige alleskunner uit Barneveld staat deze middag in Hilversum op de eerste rij op het podium, naast zijn grote voorbeelden Bauke Mollema en Laurens ten Dam. "Voor een jonge belofte werkte het motiverend, wetende dat de stap naar de beroeps maar een kleine was. Alles was bij de opleidingsploeg tot in de details geregeld. Het was bijna een volwaardige profploeg. In die filosofie werden wij opgeleid."

De Raboproducten staken met kop en schouders boven hun leeftijdgenoten uit, knikt Belkin-trainer Merijn Zeeman. "Ik hoefde Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam niet meer uit te leggen wat een wattagemeter was. Met hen was het voor mij bij Argos (tegenwoordig Giant-Shimano, Zeemans vorige ploeg, red.) makkelijk werken."

Het Nederlandse talent moet nu bij Belkin van elders komen. Noodgedwongen. Want geld voor een opleidingsploeg is er niet, geeft Plugge na wat initiële reserves toe. De nieuwe sponsor zou volgens niet bevestigde bronnen de ploeg de helft toestoppen van wat de bank jaarlijks overmaakte, zijnde 15 miljoen euro. "Je praat over een half tot een miljoen euro voor een jeugdteam", weet ploegleider Nico Verhoeven.

'Ride the future', brult de slogan van Belkin. En dat kan ook prima zonder een eigen kweekvijver, beweert Plugge die het rendement van de Rabo-opleiding niet bepaald als voorbeeld zou willen aanhalen. "Als een, twee renners jaarlijks de overstap maakten, was het veel." De toekomstige Keldermannen en Mollema's komen toch wel ergens bovendrijven, meent Verhoeven.

Had de ploeg voorheen de eerste keuze, Belkin moet nu concurreren met de andere ploegen. Verhoeven: "Toegegeven, dat is een nadeel. Met de oude constructie had je ook veel meer inzicht in de potentie van jonge renners. Nu is het afwachten hoe het talent zich ontwikkelt."

De ProTour-ploegen met een eigen jeugdteam zijn op één hand te tellen. Veelal omdat het de meeste sponsoren aan visie en prioriteiten ontbreekt. "Over invulling van het budget moet je bij Richard (Plugge) zijn." Volgens marketingdirecteur Arthur van Rest van sponsor Belkin is de vraag om een jeugdploeg nooit aan de orde geweest.

Belkin stapte vorig jaar vlak voor de Tour de France plotseling in. Een gelukkige interventie, memoreert Plugge tussen neus en lippen door. "Belkin trok de ploeg uit de sloot." Met het afhaken van de bank na het dopingschandaal rond Lance Armstrong, zag de toekomst er allerminst zonnig uit voor het team. Overleven was het devies.

Dat geldt ook met name voor de opleiding in Nederland van jonge talentvolle wielrenners, wijst Zeeman op de donkere wolken die zich samenpakken boven het talententeam van de KNWU. Na 2016 komt er een einde aan de sponsoring van de bank. "Dan hebben wij als fietsend land een probleem. De talenten komen er nog wel maar de professionele begeleiding valt weg."

Kelderman speelt even advocaat van de duivel. "Wie leert de renners dan, zoals mij dat bijvoorbeeld is geleerd, om bewust te letten op wat je eet of hoe je traint? Dat moet je straks allemaal zelf uitvinden. Ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk een opleidingsploeg is."

Belkinploeg telt negentien Nederlanders
Slechts drie nieuwe namen telt wielerploeg Belkin ten opzichte van vorig seizoen, toen het als Blanco aan het wielerseizoen begon. Hoofdsponsor Belkin haakte pas in juni in, kort voor de Ronde van Frankrijk. Met de komst van Nick van der Lijke en Barry Markus komt het aantal Nederlanders in de ploeg op negentien, één meer dan vorig jaar. De Fransman Jonathan Hivert is de derde nieuwkomer. Verdwenen zijn de Nederlander Tom-Jelte Slagter, die vertrok naar Garmin, de Spanjaard Luis-Léon Sanchez en de Australiër Mark Renshaw.

Selectie Belkin 2014: Jack Bobridge (Aus), Jetse Bol, Lars Boom, Theo Bos, Graeme Brown (Aus), Stef Clement, Laurens ten Dam, Jos van Emden, Rick Flens, Juan Manuel Garate (Spa), Robert Gesink, Marc Goos, Jonathan Hivert (Fra), Moreno Hofland, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Tom Leezer, Nick van der Lijke, Barry Markus, Paul Martens (Dui), Bauke Mollema, Lars Petter Nordhaug (Noo), Bram Tankink, David Tanner (Aus), Maarten Tjallingii, Sep Vanmarcke (Bel), Robert Wagner (Dui), Dennis van Winden en Maarten Wynants (Bel).

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden