ZelfgemaaktGewei

Takken met een verhaal

Een uit de hand gelopen hobby, het bedrijf van fotograaf Timo Sorber. Van boom-takken, gevormd door de elementen, maakt hij geweien. Voor aan de muur.

Als het flink gestormd heeft, pakt Timo Sorber (45) zijn bakfiets en doet even een rondje langs zijn lievelingsbomen. De zoektocht naar de Perfecte Tak is misschien wel het lastigste onderdeel van het werk dat hij ruim vijf jaar geleden min of meer toevallig begonnen is. “Veel takken zien er niet uit. Ik loop soms wel twee uur met de hond door het bos, zonder een geschikte te vinden”, vertelt hij.

‘Geschikt’ laat zich overigens lastig definiëren. Sorber houdt het bij vage omschrijvingen als: “Ik moet er een goed gevoel bij hebben”. En: “Soms herken je hem meteen”. Zo ging het ook de allereerste keer: de hond kwam met iets aanzetten, Sorber dacht: verrek, dat lijkt wel een gewei! Sloeg nergens op natuurlijk, want in de Amsterdamse parken lopen geen herten – maar die reflex had hij overgehouden uit de tijd dat hij als kleine jongen op de Hilversumse hei altijd hoopte zo’n machtig gewei te vinden, wat nooit gebeurde.

Het gewei bleek een ordinaire tak, maar Sorbers verbeelding was geprikkeld. Thuis splitte hij de tak, zodat de twee delen naast elkaar een symmetrisch geheel vormden – nét een echt gewei, ‘de vegetarische versie’. Perfect voor boven de schoorsteenmantel. Sorber, fotograaf van beroep, zag er meteen een projectje in. Hij belde een paar mensen met een bijzonder interieur, vroeg of hij daar even zijn gewei mocht hangen, en maakte er een fotoserie van voor een woonmagazine. En toen wilden ineens heel veel mensen zo’n gewei aan de muur.

Hij ging op zoek naar meer takken, leerde het ‘gezicht’ in de tak herkennen, ontdekte lievelingsbomen (die zijn geheim), en perfec­tioneerde zijn splitsingstechniek. “Eerst wist ik niks van zagen, maar inmiddels heb ik een hele collectie. Bij knoesten en dunne afsplitsingen kan ik bijvoorbeeld beter een figuurzaagje gebruiken.”

Gaat hij op reis, dan neemt hij takken mee terug. Uit New York, Zuid-Korea, Frankrijk. Sorber geeft zijn geweien namen als ‘Stadse Struikrover’, ‘Slinger in de Amstel’, en ‘Lentestorm’, die vaak verwijzen naar hun vorige leven als tak.

Het werd een heus bedrijf, hij noemde het Geweldig Gewei. Niet dat hij nu zijn dagen slijt met takken. “Als ik het rustig heb met fotografiewerk, ga ik hiermee aan de slag. Ik vind het heerlijk met de natuur bezig te zijn, met mijn handen iets te maken, zonder stress van deadlines.”

Beeld Timo Sorber

Alhoewel, toen de winter zich aandiende, steeg de vraag naar geweien aanzienlijk, merkte hij. “Mensen zitten binnen met de kachel aan, en denken dan blijkbaar: er moet iets aan de muur. Maar ja, ik kan niet zomaar zeggen: ik maak er nu tien extra. Ik moet maar net het geluk hebben een goeie tak te vinden.”

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden