Recept

Tajine met gehaktballetjes en eieren

Beeld ThinkStock

Gegeten bij vrienden. En wel uit de tajine, een aardewerken schotel met puntdeksel, ook de naam van het gerecht daarin bereid. Een specifieke vinding van de oorspronkelijke bewoners van Marokko, de Berbers. 

Het woord - afgeleid van het Griekse teganon - herinnert aan het bijzondere verleden van Noord-Afrika, waar ooit veel Grieks en Latijn werd gesproken. Kerkvader Augustinus bijvoorbeeld was een Berber.

Mijn vrienden kennen Marokko - hun dochter woont in Rabat - en ze hebben goed leggende kipjes in de tuin. Vandaar deze 'Tajine Kefta bel Bid', een huiselijk gerecht. Het geldt er als snelle en toch feestelijke oplossing voor onverwachte gasten. De Marokkaanse keuken is door de ontmoeting met vele volkeren uitgegroeid tot iets unieks. Schrijver Edmond Amran el Maleh zei het zo: 'De keuken is de geparfumeerde ziel van onze cultuur'.

Ingrediënten voor twee personen

Balletjes:
200 g rundertartaar
1 el. gesnipperde ui
1 el. gehakte peterselie
1/2 thl. komijnzaad
snuf cayennepeper
mild paprikapoeder
zout, 2 el. olijfolie

Saus:
1 el. gesnipperde ui
1 geh. teen knoflook
1/2 thl. komijnzaad
1/2 thl. kaneel
snuf cayennepeper
blik tomaten in stukjes (400 g)
1 el. gehakte peterselie
1/2 el. gehakt korianderblad
zout, 2 eieren

Erbij : geroosterde pitabroodjes

Bereiding

Het gehakt kneden met ui, peterselie, komijn, cayenne en zout. Pingpongballetjes vormen, door paprikapoeder rollen. De olijfolie verhitten in een koekepan (24 cm bovenkant) met anti-aanbakbodem of een kleine tajine, geschikt voor gas/elektra. De balletjes rondom bruinbakken. Uit de pan nemen.

Ui, knoflook, komijn, kaneel en cayenne zachtjes fruiten in het overgebleven vet. Tomaten met vocht toevoegen plus de gehakte kruiden en zout naar smaak. Aan de kook brengen. Balletjes erin leggen. De saus zachtjes laten indikken (kwartiertje). Twee holletjes maken, daarin de eieren breken en onder deksel laten stollen.

Menusuggestie

Vooraf: Tuinbonensalade (Sjlada del ful). Diepvries tuinboontjes in water gaar koken met een scheut olijfolie, paprikapoeder en een uitgeperst teentje knoflook. Afgieten, mengen met gehakte koriander, violette olijven, zout en citroensap naar smaak. Garneren met plakje citroen.

Na: Sinaasappelsalade (Sjlada ma'a letsjin). Geschilde plakjes navelsinaasappel zonder wit overgieten met honing, lichtverwarmd met sinaasappelsap. Laten intrekken. Voor het opdienen met kaneel bestuiven.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden