InterviewChina

Taiwanezen leven mee met Hongkong: ‘Ze zien dat China bijna een dictatuur is geworden’

Chen Hsin-hsin Beeld
Chen Hsin-hsinBeeld

Terwijl de hele wereld kijkt naar de protesten in Hongkong, gebeurt dit vanuit Taiwan met speciale belangstelling. De Taiwanese ambassadeur in Nederland vertelt waarom haar landgenoten bezorgd zijn.

Gijs Moes

De massale protesten in Hongkong gaan door, ook al is de omstreden uitleveringswet opgeschort. De bevolking van de stad voelt dat dit het moment is om een lijn te trekken, zegt Chen Hsin-hsin. Zij is in Den Haag gestationeerd namens Taiwan, officieel niet als ambassadeur maar als ‘speciale vertegenwoordiger’. China beschouwt het zelfstandige eiland als een afvallige provincie en accepteert niet dat landen er diplomatieke betrekkingen mee onderhouden.

Leven de mensen in Taiwan mee met de protesten in Hongkong?

“Ja, de Taiwanezen zijn zeer betrokken. In het begin van dit jaar zei de Chinese president Xi Jinping dat een invasie van ons land niet is uitgesloten, het wordt steeds dreigender. Hij wil per se een hereniging, onder het motto ‘een land, twee systemen’, dat ook voor Hongkong geldt.

“Maar dat model, dat Hongkong is beloofd voor een periode van vijftig jaar, werkt niet. Het is duidelijk dat de leiders in Peking alleen aan hun eigen belang denken. Daarom gingen ook Taiwanezen, vooral jongeren, naar Hongkong om de protesten te steunen.”

Gaat het de Taiwanezen om het lot van Hongkong, of zijn ze bang dat zij de volgende zijn?

“Beide. Ze zien dat China onder Xi bijna een dictatuur is geworden. Alle vrijheden van de burgers worden bedreigd, ook de religieuze vrijheid. Niet alleen in Xinjiang, waar de islamitische bevolking in kampen wordt opgesloten. Ook christenen en boeddhisten worden steeds meer gecontroleerd.

De Chinezen halen kruisen weg uit kerken, de verkoop van bijbels is verboden, mensen onder de achttien jaar mogen niet naar de kerk. Op die manier doden ze alle hoop op een vrije samenleving. In Taiwan bestaat juist vrijheid van religie.

Zo bewijst Taiwan dat vrijheid en democratie mogelijk zijn, ook met een Chinese bevolking. In Peking zeggen ze dat democratie alleen in het Westen werkt, maar dat is nonsens. In Taiwan is nu ook het homohuwelijk legaal, we zijn een van de meest vrije landen in Azië. Dat is precies wat China niet wil.”

Bent u bang voor een militaire invasie, of voor een geleidelijke toename van de Chinese invloed?

“Die toenemende invloed is al decennia bezig. Door de handel tussen onze landen zijn er sterke banden, Taiwan kan China ook niet vermijden natuurlijk. Maar nu wordt China agressiever, er wordt gesproken over een militaire invasie, dat is alarmerend.”

“Wij versterken onze defensie en zijn we blij dat de VS ons meer wapens gaan verkopen, ook tanks. We zijn vastbesloten ons land en onze vrijheid te verdedigen. Taiwan heeft een strategische locatie en daardoor krijgen we ook steun uit de VS en andere landen.

“Ondertussen is misleiding van het publiek een groot probleem, vooral via sociale media. China probeert populaire YouTubers te beïnvloeden, dat is heel slim. Ze richten zich op de jongeren, die zichzelf in grote meerderheid als Taiwanees zien en niet als Chinees. Daar is Peking bang voor.

“Ook in Hongkong zeggen mensen nu: we zijn Hongkongers, geen Chinezen. Ze vertrouwen Peking niet en daar hebben ze gelijk in.”

Waarom is hereniging met Taiwan zo belangrijk voor president Xi?

“Hij ziet dat als zijn erfenis, hij wil zijn stempel drukken op de geschiedenis. Maar hij moet begrijpen dat zijn ‘China Dream’ (de Chinese droom, Xi’s visie op de toekomst, red.) geen nachtmerrie mag worden. Een echte Chinese droom zou zijn om het land zo te ontwikkelen dat alle mensen kunnen genieten van vrijheid en democratie. Nee, die ontwikkeling zien we nu niet.

“Ik ben van nature optimistisch, maar de spanning wordt groter en de risico’s op een conflict ook. Daarom doe ik hier mijn best om de Nederlandse regering duidelijk te maken dat het tijd is voor actie. Het helpt als andere landen van zich laten horen.

“De Europese Unie heeft een goede verklaring afgelegd, we moeten hopen dat ze die lijn vasthoudt. Dit gaat niet alleen om Hongkong en Taiwan, maar om veiligheid en stabiliteit in de wereld. We moeten ze stoppen nu het nog kan.”

Lees ook:

De uitleveringswet in Hongkong is opgeschort, maar voor de demonstranten is het niet voldoende

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, heeft de gevreesde uitleveringswet van tafel gehaald. Maar zondag gingen meer dan een miljoen demonstranten de straat op om het vertrek van Lam te eisen. Vier vragen, en antwoorden, over de onrust in Hongkong.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden