Taiwanees geld heeft spirituele kracht

Het taoïsme kent in China, bakermat van deze minst bekende wereldreligie, een ware opleving. Trouw-redacteur Eric Brassem ging er op zoek naar het diepere wezen, de invloed en de tastbare aanwezigheid van 'de tao'. Een speurtocht in zes delen. Vandaag deel 3: China's tempels trekken veel bezoek uit de 'opstandige provincie Taiwan', Taiwanese tempels hebben belang bij goede betrekkingen met die in China.

De politieke verhouding tussen het communistische China en het kapitalistische eiland Taiwan is zeer gespannen. Maar Taiwanese zakenlui behoren tot de grootste investeerders in China. Peking verwelkomt hen graag. Ze brengen miljarden in, en bepleiten thuis een China-vriendelijke politiek: vrede is immers goed voor zaken. Ook bezoeken veel Taiwanezen China omdat ze op zoek zijn naar hun roots. De tempels die in de jaren zestig en zeventig door Mao's communisten werden afgebroken zijn mede dankzij gulle gaven van Taiwanezen -wier namen en woonplaatsen in de tempelmuren zijn gebeiteld- herrezen. Vanuit Chinees oogpunt leent het taoïsme zich uitstekend om Taiwanezen duidelijk te maken hoezeer de cultuur van hun eiland verbonden is met China, sterker: dat Taiwan en China één land zijn.

Die boodschap is nergens zo onontkoombaar als bij de cultus rond Taiwans belangrijkste godin, Mazu. De mythische Mazu was een vissersdochter, die in de tiende eeuw na Christus leefde in de Chinese provincie Fujian, tegenover Taiwan. Reeds als kind was zij vaak in meditatie verzonken, waarbij zij uit zichzelf trad. Dat kwam goed van pas toen de boten van haar vader en twee broers tijdens noodweer dreigden te zinken. De broers in nood zagen Mazu's witte gestalte verschijnen, die hen naar veiliger wateren trok. Maar net toen ze bezig was haar vaders boot te redden, schudde haar moeder haar uit haar meditatie. Vader kwam jammerlijk om in de golven. Maar de geredde broers konden navertellen wat er gebeurd was. In later eeuwen kreeg zij, bij keizerlijk besluit, goddelijke status.

Tachtig procent van de Taiwanezen aanbidt deze godin. Zij bidden tot haar beeld op hun thuisaltaar of in de tempels. Het belangrijkste beeld van Mazu staat in een tempel op het Chinese eiland Meizhou, dat tegenover Taiwan ligt. Dit beeld wordt al zeker acht eeuwen vereerd, in een tempel op de plek waar Mazu ten hemel gevaren zou zijn, niet lang nadat ze haar broers had gered. Deze 'Zwarte Mazu' trekt jaarlijks duizenden Taiwanezen.

Lin Chongzhi, bewoonster van het eiland, kan mooi vertellen hoe het heilige beeld de Culturele Revolutie heeft overleefd. ,,Ik droomde dat Mazu me waarschuwde dat ik arm zou worden als ik haar niet zou redden'', vertelt ze. De bejaarde Lin -toen een eenvoudige nettenknoopster maar nu een beroemdheid op Meizhou- doet haar verhaal in het officiële kantoor van de Mazu-tempel op het eiland.

,,Samen met vier anderen heb ik het beeld uit de tempel gehaald. Natuurlijk was ik bang, maar het moest'', vertelt ze. ,,In mijn huis, onder de haardplaats, hebben we Mazu verstopt. Veel mensen wisten ervan, en kwamen hier bidden. Niemand heeft het verklapt. In 1978 zijn we begonnen met de herbouw van de tempel, en hebben we het beeld weer teruggezet.''

Rond het fameuze Mazu-tempeltje zijn tientallen nieuwe tempels verschenen. Dankzij Taiwanese gelovigen, die tientallen miljoenen euro's hebben geïnvesteerd. Een groot deel van het eiland is nu bedekt met tempels. Op de hoogste top van Meizhou staat een tientallen meters hoog granieten Mazu-beeld, geschonken door een Taiwanese tempel.

Het verhaal van hoe mevrouw Lin het authentieke Mazu-beeld redde is mooi. Maar wetenschappers geloven er geen snars van dat het beeld in Meizhou's Mazu-tempel origineel is. Zelfs meneer Ceng Jilian, adjunct-directeur van de Mazu-tempel in de Taiwanese stad Tainan, gelooft dat niet. ,,Ik denk dat het na de Culturele Revolutie is gemaakt.'' Meneer Ceng kan het weten, want zijn tempel heeft in 1997 dit Mazu-beeld enkele maanden naar Taiwan gehaald. ,,Ik kon zien dat het nieuw was'', vertelt hij. De Meizhou-Mazu, die honderd dagen rondreisde door heel Taiwan, heeft Cengs tempel geen windeieren gelegd. Gelovigen van heinde en verre doneerden gul, en de status van de tempel en zijn bestuurders is er fors door gestegen.

De tempeldirectie heeft dus geen reden tot klagen of zich bedrogen te voelen, legt Ceng uit: ,,Dit was dan wel niet het oudste beeld van Mazu, maar het kwam wel van de plek vanwaar zij ten hemel is gevaren. Het had dus enorm veel spirituele kracht.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden