Taiwan vreest dat ook Trump het alleen bij woorden laat

China reageert terughoudend op Trumps toenadering tot de Taiwanese leider. Taiwan daarentegen moet het ontgelden voor deze 'kleinzielige actie'.

Donald Trumps nieuwste uitspraken bereikten de Chinezen gisteren via screenshots en zelfgemaakte vertalingen. Twitter, het platform waarop Trump zijn keuze verdedigde om vorige week met Taiwanese president Tsai Ying-wen te bellen verdedigde, is in China geblokkeerd. Maar dit spektakel willen Chinese internetgebruikers niet missen. Trump in actie is beter dan welke Amerikaanse tv-serie ook, is de algemene gedachte op het Chinese socialemediaplatform Weibo.

De Chinese regering vindt het minder grappig. Sinds China en de Verenigde Staten in 1979 hun diplomatieke verhoudingen herstelden, is er geen contact tussen de hoogste leiders van de VS en Taiwan, een de facto onafhankelijke democratie die Peking als deel van China beschouwt. De VS onderschrijven het standpunt dat er maar één China is, zoals Peking eist. Maar nu schokt Trump buitenlandexperts wereldwijd door veertig jaar protocol te doorbreken en Tsai ook nog eens met 'president' aan te spreken.

Een serie provocerende tweets volgde op het telefoongesprek: 'Vroeg China ons of het oké was om (...) een enorm militair complex midden in de Zuid-Chinese Zee te bouwen?', schreef Trump laat op zondagavond. 'Ik dacht van niet!'

Toch reageert China in eerste instantie gematigd. Er is meer voor nodig om de verhoudingen tussen de twee grootmachten uit balans te brengen, aldus minister van buitenlandse zaken Wang Yi dit weekeinde. Hij was scherper richting Taiwan, dat met 'een kleinzielige actie' onrust zou proberen te stoken. Ook diende China een formele klacht in over het gesprek bij de Amerikaanse regering.

De voorzichtigheid wil niet zeggen dat China de zaak niet serieus neemt. Zoals regeringswoordvoerder Lu Kang gisteren op een persconferentie zei: "Het Taiwan-beleid is het belangrijkste en gevoeligste onderdeel van de relatie tussen China en de VS". Hij voegde eraan toe dat zonder duidelijke overeenstemming op dat dossier de economische samenwerking tussen beide landen onmiddellijk in gevaar zou zijn.

Ook voor Taiwanese leider Tsai staat er veel op het spel. Het land wordt in de hoek gedrukt door de opkomst van China. Op dit moment telt Taiwan slechts 22 diplomatieke partners en kan het van veel internationale organisaties geen lid worden. Tsai lijkt te denken dat een toenadering tot Trump wat meer aandacht voor de ondergeschikte rol van Taiwan zou kunnen opleveren. Verschillende Republikeinse Trump-adviseurs pleitten eerder voor nauwere banden met Taiwan als antwoord op China's groeiende invloed.

Maar het is spelen met vuur voor Taiwan, dat bij een eventueel escaleren Pekings woede waarschijnlijk het hardst gaat voelen. Het land is sterk afhankelijk van de export naar China. En als Trump toch niet zo serieus blijkt over de nauwere banden, zou het niet de eerste keer zijn dat Taiwan in de steek wordt gelaten door een aanstaand president. Ook Ronald Reagan, Bill Clinton en George W. Bush zeiden voor hun aantreden dat ze hechter zouden samenwerken met Taiwan. Zodra ze president werden, gingen goede verhoudingen met China toch voor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden