Verkiezingsuitslag

Taiwan kiest opnieuw voor anti-Chinese president

President Tsai Ing-wen van Taiwan en de nieuwe vicepresident  William Lai vieren hun winst bij het partijbureau in Taipei. Beeld REUTERS
President Tsai Ing-wen van Taiwan en de nieuwe vicepresident William Lai vieren hun winst bij het partijbureau in Taipei.Beeld REUTERS

De China-kritische president Tsai Ing-wen blijft de komende vier jaar de leider van Taiwan. Zaterdag won ze de presidentsverkiezingen met ruim 57 procent van de stemmen.

Daarmee laat ze Han Kuo-yu (ongeveer 39 procent) en James Soong (ruim 4 procent) achter zich. Taiwan heeft dus tegen nauwere banden met China gestemd.

Han Kuo-yu, die meer pro-China is, heeft zijn verlies na het tellen van de stemmen toegegeven. “Ik heb president Tsai gebeld om haar te feliciteren”, zei hij. “Ze heeft een nieuw mandaat voor de komende vier jaar.” Volgens de Taiwanese verkiezingscommissie kreeg Tsai Ing-wen 7,7 miljoen stemmen, een record. Han Kuo-yu kon rekenen op 5,2 miljoen stemmen.

“Met name veel jongeren zijn zaterdag naar de stembus gegaan”, zegt een lid van een stembureau in de hoofdstad Taipei tegen de South China Morning Post. “Ook het goede weer heeft bijgedragen aan een relatief hoge opkomst.” Het precieze opkomstcijfer is nog onduidelijk.

Aanhangers van Han Kuo-Yu, de presidentskandidaat van oppositiepartij Kuomintang, treuren om hun verkiezingsnederlaag. Beeld AFP
Aanhangers van Han Kuo-Yu, de presidentskandidaat van oppositiepartij Kuomintang, treuren om hun verkiezingsnederlaag.Beeld AFP

Vermoedelijk hebben veel stemmers de situatie in Hongkong hun stemkeuze laten beïnvloeden. In deze speciale bestuurlijke regio van China gaan sinds april vorig jaar honderdduizenden mensen de straat op tegen de groeiende invloed van Peking. Toen Tsai Ing-wen in 2016 aan de macht kwam, verbrak China alle banden met Taiwan. Veel landen volgden dat voorbeeld en erkennen de onafhankelijke staat niet. Taiwanese stemmers lijken zich nu dus tegen China te verzetten.

Tsai Ing-wen heeft haar overwinning inmiddels zelf ook opgeëist. Ook zei ze dat Taiwan nooit zal samengaan met China zolang zij aan de macht is.

Lees ook:

Taiwan wil geen pro-Chinese president

Tijdens de campagne werd de voorsprong van de zittende president Tsai op haar rivaal Han al duidelijk. Zelfs in de stad waar hij burgemeester is, domineert Tsai het straatbeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden