Taihuttu maakt film over politionele acties

Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi en Marwan Kenzari (VLNR) arriveren op de galapremiere van de Nederlandse speelfilm Rabat in Tuschinski Amsterdam in 2011. Beeld ANP Kippa
Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi en Marwan Kenzari (VLNR) arriveren op de galapremiere van de Nederlandse speelfilm Rabat in Tuschinski Amsterdam in 2011.Beeld ANP Kippa

Regisseur Jim Taihuttu en producent Habbekrats, die eerder Rabat en Wolf maakten, werken aan een film over de politionele acties in Nederlands-Indie. Het project heeft als voorlopige titel Ratu Adil, 'de rechtmatige vorst'. Marwan Kenzari speelt in elk geval een hoofdrol in de film.

De politionele acties, die werden uitgevoerd door de Nederlandse strijdkrachten in Nederlands-Indië vlak na de Tweede Wereldoorlog, worden gezien als een zwarte bladzijde uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op Java en Sumatra greep het Nederlandse leger hardhandig in om de onafhankelijkheidsbeweging op die eilanden de kop in te drukken. De optredens tussen 1945 en 1949 kostten meer dan 100.000 Indonesiërs het leven. Uiteindelijk greep de Verenigde Naties in en dwong Nederland zich terug te trekken.

De film vertelt over de 18-jarige Johan die na de Tweede Wereldoorlog het leger ingaat om Indië te bevrijden van de rebellen. Hij komt terecht in het elitekorps van de beruchte kapitein Westerling die hem als een jonge broer onder zijn vleugels neemt. Kenzari speelt de rol van Westerling.

'Het wordt na Rabat en Wolf heel ander soort verhaal', legt regisseur Taihuttu uit. 'Dit onderwerp heeft veel meer met mijn eigen roots te maken. Mijn opa was sergeant in de KNIL en is daar omgekomen. Bovendien is het een stuk geschiedenis dat schandalig onderbelicht is.' Taihuttu werkt op dit moment aan het scenario.

Zijn nieuwe film Wolf draait vanaf 21 september in de Nederlandse bioscopen. Het grimmige drama vertelt over de Noord-Afrikaanse jongen Majid (Kenzari) die in een achterstandswijk probeert zijn plek te vinden in de harde, moderne maatschappij. Het feit dat Majid talent heeft voor kickboksen biedt hem die kans wanneer hij les neemt op de sportschool van buurtnestor Ben (Raymond Thiry).

null Beeld Jim Taihuttu (L). ANP Kippa
Beeld Jim Taihuttu (L). ANP Kippa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden