Taïda mag weer terug naar school

Taïda Pasic hoeft nog niet te vrezen voor uitzetting. De 18-jarige vwo-scholiere uit Kosovo mag de uitkomst afwachten van haar beroep tegen de afwijzing van een tijdelijke verblijfsvergunning. Ze wil dit jaar eindexamen doen in Winterswijk.

Of Taïda daadwerkelijk examen zal doen, hangt af van de behandeling van haar bezwaar door de IND. Volgens een woordvoerder is die binnen enkele weken te verwachten. Zolang mag Taïda in Nederland blijven, besliste de rechtbank in Amsterdam gisteren. Die noemt het besluit van minister Verdonk (vreemdelingenzaken) tot afwijzing van een tijdelijk verblijf 'onzorgvuldig'.

Zo staat niet vast of Taïda zich in Servië kan laten registreren en onderwijs kan volgen. Haar ouders zijn vorig jaar na een afgewezen asielverzoek met het gezin uitgeweken naar Bosnië, omdat zij Kosovo onveilig achten. Bovendien is Verdonk niet ingegaan op het argument dat Taïda na vijf jaar vwo zodanig is ingeburgerd, dat de minister volgens de 'hardheidsclausule' kan afwijken van de Vreemdelingenwet.

Afgelopen woensdag besloot de Groningse rechtbank al dat Taïda terug mocht naar haar gastouders in Winterswijk, nadat ze twee weken in het uitzetcentrum in Rotterdam had gezeten.

,,We hebben in beide rechtszaken bereikt wat we wilden. Meer was op dit moment niet haalbaar“, aldus advocate Annelies Hoftijzer. ,,De IND heeft in beginsel zes weken om te reageren. Die termijn kan twee keer met vier weken worden verlengd. Mocht ons bezwaarschrift opnieuw worden afgewezen, dan kan Taïda weer een beroepschrift indienen.“

Directeur Bartel Geleijnse van scholengemeenschap De Driemark is gematigd positief. ,,Ze hoeft niet op het eerste vliegtuig naar Kosovo en kan voorlopig de lessen weer volgen. Maar we hadden liever de garantie gehad dat ze de school kan afmaken. Ze is een sterke jonge vrouw en een ontzettend begaafde leerling, maar de onzekerheid en het gevoel van onmacht blijven.“

Geleijnse is trots op de leerlingen die afgelopen weken actie hebben gevoerd, sinds Taïda op woensdag 18 januari uit de klas werd gehaald. Zo demonstreerden 250 leerlingen in Den Haag, lieten klasgenoten zich om de beurt twee uur opsluiten in een kooi op de markt in Winterswijk en volgden zeventien leerlingen een openluchtles voor het paleis van de koningin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden