Tahrirplein ligt er steeds vaker donker en verlaten bij

reportage Stroomproblemen ondermijnen geloofwaardigheid en almacht van Egyptische president Sisi

Het is donker in downtown Caïro. Op de hoek van de straat die uitkomt op het Tahrirplein waar begin 2011 het Egyptische volk in opstand kwam tegen toenmalig president Hosni Moebarak, staat in de duisternis de kleine kiosk van Mohamed Khaled. "Drie keer is vandaag de stroom uitgevallen", klaagt de 24-jarige Khaled. "Het is onhoudbaar. De stroomproblemen zijn frequenter en duren steeds langer", vertelt hij terwijl hij met een zaklamp een pakje Marlboro zoekt voor zijn enige klant, tevens de enige persoon in de nabije omgeving.

"De mensen komen niet meer buiten 's avonds. Ze zijn bang gearresteerd te worden, of blijven binnenshuis voor het geval de stroom weer uitvalt", aldus Khaled. Waar vorig jaar het Egyptische volk - gesteund door het leger van huidig president Abdel Fattah el-Sisi - in opstand kwam tegen Mohamed Morsi, daar lijkt Sisi nu zelf tekort te schieten.

Egypte heeft vaker te kampen met stroomproblemen, maar een recente urenlange uitval was ongekend. Metrostellen stonden vast en televisiestations verloren hun verbindingen.

Volgens Khaled, die onvoldoende stroom genereert om de koelkast in zijn kiosk draaiende te houden, gaat het van kwaad tot erger. Maar de woordvoerder van het ministerie van elektriciteit, Mohammed el-Jamani, ontkent de ernst van het probleem. "Zoiets gebeurt ook in ontwikkelde landen, het is een spijtig incident, meer niet."

Vaak wordt ook met beschuldigende vinger gewezen naar aanhangers van het vorige regime: de Moslimbroederschap zou de energietoevoer saboteren. Maar met zowat alle moslimbroeders in gevangenschap, lijkt dit argument niet sterk. Voor Shadi Hamid, onderzoeker aan het Brookings Institute in Katar, zijn de beschuldigingen een indicatie dat de overheid het probleem niet aan kan.

"Als de overheid haar verantwoordelijkheid niet neemt, is het onmogelijk dit structureel en diepgeworteld probleem aan te pakken", aldus Hamid. Volgens hem beschikt de overheid niet over de juiste visie om obstakels in Egypte te overwinnen.

De stroomproblemen ondermijnen ondertussen de geloofwaardigheid en almacht van president Sisi, maar dat is niet het enige. Bij de presidentsverkiezingen stemde Khaled net als heel wat andere Egyptenaren voor Sisi in de hoop het land vooruit te helpen. Maar de maatregelen die de overheid neemt, pakken niet altijd gunstig uit.

In een poging de economie op te krikken, keurde de overheid een wet goed die buitenlandse investeringen aantrekkelijker maakt. Maar die wet heeft ook nadelen, vooral in de armste lagen van de bevolking. De toenemende privatisering van overheidsbedrijven was een belangrijke reden voor arbeiders om in opstand te komen tegen het regime van oud-president Moebarak.

Privatiseren was gunstig voor de overheid en de investeerders, maar voor arbeiders betekende het vaak het einde van hun werkzekerheid. Arbeiders spanden rechtszaken aan en wonnen die meer dan eens. Dat wordt in de toekomst onmogelijk. De wet ontneemt arbeiders het recht een rechtszaak aan te spannen tegen hun werkgevers.

En dan is er nog de endemische corruptie. "Ondanks het verdwijnen van Moebarak is het land nog even corrupt", vertelt Mika Minio-Paluello, die samen met de Egyptische mensenrechtenorganisatie EIPR de corruptie in Egypte onderzocht. Volgens EIPR gaat de overheid voorbij aan de basisrechten van haar burgers en worden corruptie en werkloosheid hiermee in de hand gewerkt.

De overheid investeerde miljoenen in huisvestingsprojecten. Maar uit een rapport van EIPR blijkt dat vooral de middenklasse de vruchten plukte van die initiatieven. Voor mensen als Mohamed Khaled, uit de armste laag van de bevolking, blijft de oplossing ver weg.

Khaled werkt en woont in zijn kiosk. 's Nachts slaapt hij, halfzittend, in dit kamertje van één bij één, in afwachting van een alternatief. "Een paar maanden geleden had ik nog een flat. Maar het gebouw waarin ik woonde, lag op militaire grond en werd eerder dit jaar door de overheid neergehaald." Khaled voelt zich bedrogen: "Er zou snel een oplossing komen, maar ik heb niets meer van ze gehoord."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden