Tafeltennisbond wil tij keren

PAPENDAL - Financieel en sportief zit de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) onder de armoedegrens. De kas is leeg en prestaties op topniveau zijn schaars. Met een meerjarenplan voor de periode 2005-2008 hoopt de bond het hoofd weer enigszins op te kunnen richten.

Bij de presentatie van het strategisch manifest 'Op weg naar de 50000', gisteren op het nationaal sportcentrum Papendal, verhulde Kees Kamp de ernst van de financiële situatie niet.

,,In 2003 zijn we langs de rand van de afgrond gescheerd'', zei de penningmeester. In dat jaar, waarin het huidige bondsbestuur aantrad, sloot de NTTB de boeken met een negatief vermogen van 580000 euro. En dat op een begroting van nauwelijks anderhalf miljoen euro.

Mede door een forse reorganisatie op het bondsbureau lijkt de bond de grootste financiële nood te hebben opgelost. De begroting voor dit jaar levert waarschijnlijk een overschot van 160000 euro op.

Ondanks de kortingen op subsidies gaat Kamp ervan uit dat de bond in 2007 weer een positief eigen vermogen heeft. ,,Dan kunnen we beginnen met het aflossen van de leningen die we her en der moesten afsluiten.'' Nu de bodemloze put enigszins gedempt is en alle lijken uit de kast geborgen zijn, kan de bond weer vooruit kijken. Een van de voornaamste doelstellingen van het meerjarenplan is een verhoging van het aantal leden van 38000 nu naar 50000 in 2008. Mede door het huidige, negatieve, imago van de tafeltennissport, hebben veel vrijwilligers en leden de NTTB de rug toegekeerd. De bond hoopt door een betere organisatie op een positievere uitstraling, waardoor weer meer mensen het batje ter hand gaan nemen. ,,Financieel gezien is een stijging van het aantal leden een absolute must'', merkte Kamp op.

Topsport binnen de NTTB is niet de grootste lokker voor aspirant-leden. De laatste maanden werden beheerst door slecht nieuws. De affaires rond Li Jiao en Trinko Keen bevestigden het beeld dat er rond het toptafeltennis in Nederland altijd een kwalijke geur hangt. Li Jiao moest zich vanwege competitieverplichtingen terugtrekken voor de finale van de Open Deense (en werd door de internationale federatie voor een halfjaar geschorst) en Keen weigerde mee te doen in de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland. En sportief is het ook al geen hosanna. Afgelopen weekeinde werden alle Nederlandse clubs uitgeschakeld in de Europa Cup.

De kritiek van de buitenwacht was niet mals. Met name oud-toppers schoten het topsportbeleid -als ze het al beleid wilden noemen- aan flarden. ,,Ik bestrijd het beeld dat de NTTB zich zou gedragen als de rijdende rechter'', zei bondsvoorzitter Cees Korevaar. Hij onderstreepte juist dat de bond zijn kennis graag wil delen met kritische oud-spelers en speelsters. ,,Iedereen is van harte welkom. Wel moeten we allemaal dezelfde drijfveer hebben en dat is dat we een zo goed mogelijk draagvlak moeten creëren voor de tafeltennissport in Nederland.'' Achim Sialino, hoofd topsport, deelt die mening. ,,Wie zijn wij bij de NTTB als wij niet met die mensen zouden willen samenwerken.''

Het topsportniveau in Nederland moet worden verhoogd door het opvoeren van het aantal trainingsuren en het verbeteren van de trainingsfaciliteiten. Met name bij de verenigingen is de situatie momenteel zorgwekkend.

,,Er zijn geen verenigingen die een trainer in dienst kunnen nemen, er zijn geen verenigingen die vijf dagen dezelfde trainer voor de groep kunnen zetten en er zijn geen verenigingen die een speler of speelster kunnen afleveren voor de Europese subtop'', luidde de sombere opsomming van Sialino.

Wat bij de clubs niet kan, moeten we dan maar zelf gaan doen, bedacht men bij de bond. En dus werd er een nieuwe opzet gemaakt voor de regionale en landelijke trainingen. Voor de jeugdige toppers zijn er nu per week drie trainingen in een van de drie steunpunten en één centrale training, allemaal verzorgd door een bondscoach.

Sialino: ,,In 1998 maakte ik een plan voor de topjeugd, waarin Nederland werd opgedeeld in vier regio's met vier fulltime trainers. Dat konden we niet van de grond krijgen, maar het nieuwe plan lijkt er wel op.'' Achter de post topsport staat op de NTTB-begroting een bedrag van 447017 euro. Dat geld gaat voor het grootste deel op aan trainingen, want de bond heeft besloten minder geld vrij te maken voor deelname aan internationale toernooien.

Sialino begrijpt, maar betreurt die keuze. ,,De bond kan iedere euro maar één keer uitgeven, maar voor de sport is dit slecht. Voor topspelers is het essentieel dat zij de grens overgaan. Nu moeten we andere middelen vinden, bijvoorbeeld een eigen bijdrage, om aan internationale toernooien mee te doen. Mensen die het verdienen naar het buitenland te gaan moet je dat niet onthouden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden