Tafeltennisbond hoopt op impuls EK en vertrouwt op aanpak Engel

Van onze tafeltennismedewerker BERKEL EN RODENRIJS - Met de Europese kampioenschappen volgend jaar in Eindhoven voor de deur, breekt er voor de Nederlandse tafeltennisbond een belangrijke periode aan. “De NTTB kan zich in 1998 gaan profileren”, beaamt Cornelis Sluiter, voorzitter van de topsportcommissie. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, valt nog maar te betwijfelen.

Tijdens het zwak bezette Top-Twaalf toernooi, dat zich de afgelopen drie dagen in Berkel en Rodenrijs afspeelde, werd eens te meer duidelijk dat het gat tussen de 'top' en de rest voorlopig schrikbarend groot blijft.

Danny Heister en Gerdie Keen hadden dan ook weinig moeite om hun titels te prolongeren. De 25-jarige Amsterdammer won in de finale met 20-22 21-9 21-8 21-15 van Jörg de Cock. Keen bleef in de eindstrijd gemakkelijk de baas over Melissa Muller: 21-16 21-14 21-13.

Het evenement was sterk gedevalueerd en kende zijn zwakste bezetting sinds jaren. Bettine Vriesekoop, Mirjam Hooman, Trinko Keen en Ronald Vijverberg: ze stonden om uiteenlopende redenen niet achter de groene tafel in sporthal Oostmeer. Verontrustend? Nee, zo kun je het niet noemen. Het is eenmaal de situatie in Nederland. Vriesekoop, het uithangbord van de NTTB, nam afscheid en Hooman trok zich dit jaar terug als international. Twee gezichtsbepalende speelsters, die niet op korte termijn vervangen kunnen worden. Voor de organisatie van het EK, in eigen land, is het daarom ook prettig dat er een financier is gevonden om Vriesekoop voor de laatste maal achter de tafel te laten verschijnen. Zo komt het EK alsnog in de schijnwerpers te staan, ware het niet dat Nederland bij de vrouwen wellicht geen enkele rol van betekenis kan spelen.

Op de Top-Twaalf was de absentie van Trinko Keen een 'hot item'. Keen had vrijdagmiddag competitieverplichtingen bij zijn Duitse club Jülich en meldde zich daarom af. De geruchten dat de international een fikse vergoeding van de tafeltennisbond vroeg werden door alle betrokkenen in de kiem gesmoord. Organisator Ton van Happen wilde daar ook niets over kwijt, alleen het feit dat twee personen van de tafeltennisbond speciaal naar Duitsland waren gereden om Keen op andere gedachten te brengen. “En dat is niet gelukt”, aldus Van Happen. Keen zou trouwens in een eerder stadium al aangegeven hebben dat het toernooi voor hem niet interessant was, vanwege het lage niveau.

Heister, die het met zijn vereniging Müller Gönnern iets minder druk had, kwam wel naar Berkel en Rodenrijs. “Ik doe het voor het publiek en de sponsors. Het is een van de weinige keren dat ik iets aan het eigen publiek kan laten zien”, zei de tot topfavoriet gebombardeerde Heister.

In de finale leek Heister even van zijn stuk. Het zeven jaar jongere talent Jörgen de Kock won overtuigend met prachtig spel de eerste game. Daarna hervond Heister zich en maakte korte metten met De Kock.

Bij de vrouwen bleek opnieuw dat Gerdie Keen, na het afscheid van Vriesekoop en Hooman, op eenzame hoogte staat. Toch was ze niet in goede doen. Keen is al weken doodmoe. Over de oorzaak tast iedereen in het duister. “Misschien is het een virus. Het kan ook liggen aan het volle wedstrijdschema. Feit is dat ik nauwelijks voluit heb kunnen trainen”, aldus Keen.

De tafeltennisbond gaat een moeilijke periode tegemoet, maar dat was voor de uitgeholde Top-Twaalf al duidelijk. De erfenis van Vriesekoop zal zwaar wegen en de bond nog jaren achtervolgen. Dat erkent ook Cornelis Sluiter, die echter toch nog enige lichtpuntjes ziet. “De NTTB heeft een goede beslissing genomen door meer aandacht te schenken aan de jeugd. Dat is de verdienste van bondscoach Peter Engel, die zijn nek hiervoor heeft uitgestoken. Samen met Achim Sialino, die full-time met de jeugd bezig is, moet hij het niveau weer proberen op te krikken.”

Begrotingstechnisch heeft dat een ware omslag teweeg gebracht, met name in het 'loonstelsel'. “Nu we meer geld in het jeugdplan stoppen, houdt dat in dat we hebben moeten bezuinigen op de senioren. Dat zijn doodeenvoudig keuzes die je moet maken”, zegt Sluiter, die tevens vertelt dat de positie van Engel nimmer ter discussie heeft gestaan. “We staan volledig achter Engel. We waarderen zijn manier van werken, vooral nu hij voor de jeugd heeft gekozen.”

Daarom mag er ook vanuit worden gegaan dat de Duitser zijn contract, dat tot en met de Olympische Spelen in Sydney loopt, gewoon kan uitdienen. De timide houding, die Engel dikwijls aanneemt, stemt iedereen blijkbaar binnen de bond tot tevredenheid. Een vreemde situatie, omdat Engel tot nu toe alleen maar als verliezer uit de ring is gestapt en voor het komende EK zien de voorspellingen er ook al niet bepaald florissant uit. Het is dan ook de vraag of de jeugd de komende jaren de positie van Engel moeten beschermen. Engel kan op het EK in 1998 in elk geval op steun rekenen van zijn kersverse assistent: voormalig international Paul Haldan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden