Tafelgebed

O, Vader, Die al 't leven voedt, Kroon onze tafel met Uw zegen. Spijs en drenk ons met het goed Van Uwe milde hand verkregen. Doe ons voor overdaad ons wachten Dat w'ons gedragen zo 't behoort. Laat ons het Hemelsche betrachten, Sterk onze ziele door Uw Woord.

Met ontroering herkende ook ik, evenals Jan Kuyk, in Dèr Mouws persiflage ons oude tafelgebed. Moeders tafelgebed. Gewoonlijk deed Vader voor en na de drie dagelijkse maaltijden een met warmte en overtuiging uitgesproken, wel doordacht, vrij gebed. Maar bij de avondmaaltijd was hij dikwijls afwezig. Hij moest bijverdienen met lessen aan de Handelsavondschool om de studie van zijn drie zoons te kunnen bekostigen. Moeder, meer bedeesd van aard, bepaalde zich dan tot dit formuliergebed. En na de maaltijd bad zij het dankgebed, dat luidde:

O, Heer, wij danken U van harte Voor nooddruft en voor overvloed. Waar menig mensch eet brood der smarte, Hebt gij ons mild en wel gevoed. Doch geef dat onze ziele niet Aan dit vergank'lijk leven kleev', Maar alles doe wat Gij gebiedt En eind'lijk eeuwig bij U leev'.

C. Groen

Gruwelijk ouderwetse taal! Verwerpelijke scholastische theologie, die het aardse leven misprijst! Een gemakkelijke prooi voor een spotzieke moderne geest. Maar het was christelijke cultuur, die deze gebeden in stand hield. Met zo indringende ernst uitgesproken, dat ik ze mij na ruim zestig jaar nog letterlijk te binnen kan brengen. Een eenvoudige cultuur, maar ver uitgaand boven die van onze vluchteloze woordloze gebeden, die waarschijnlijk het plafond nog niet eens bereiken, zoals ik een voorganger hoorde zeggen. Als wij tenminste niet zomaar aanvallen, wat de hondekens uit Matth. 15:27 moge passen, maar mensen niet. In plaats van haar te minachten doet deze cultuur mij veeleer denken aan de befaamde uitspraak van prof. K. Schilder over zijn 'gezegende' wijkouderling: “Hij is een cultuurkracht, al weet hij het zelf niet, heel wat meer dan de slampampers van de overkant.” Wie schenkt ons voor onze tijd geschikte tafelgebeden, zodat wij als Luther en Calvijn en in navolging van de door de eeuwen heen onderhouden joodse traditie de christelijke tafelcultuur, wat zeg ik, de gelovige eerbied voor de Gever van alle goeds weer tot leven kunnen wekken in onze gezinnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden