Tadic zet pro-westerse koers voort

(Novum/Ap) - Boris Tadic heeft maandag zijn herverkiezing als president van Servië gevierd met de belofte zijn pro-westerse koers te vervolgen, ondanks de boosheid van nationalisten over de naderende onafhankelijkheidsverklaring van de provincie Kosovo.

Tadic won de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 50,5 procent van de stemmen, tegen 47,7 procent voor zijn tegenstrever, de ultranationalist Tomislav Nikolic. Het verschil tussen de twee bedroeg volgens de nationale kiesraad 128.000 stemmen, op een totaal van 4,5 miljoen uitgebrachte stemmen. 1,8 Procent van de stemmen was ongeldig.

"Dit is Servië dat recht op de Europese Unie af gaat", zei Tadic in een overwinningstoespraak. "Dit is een overwinning voor heel Servië en zijn democratie." Volgens minister van buitenlandse zaken Vuk Jeremic van Tadic' Democratische Partij hebben de Servische burgers overduidelijk voor een toekomst in de EU gekozen. "Nu is er geen weg meer terug." De verslagen Nikolic feliciteerde Tadic en zei hard oppositie te zullen blijven voeren.

De Europese Unie heeft verheugd op de overwinning van Tadic gereageerd. Slovenië, dat momenteel het roulerende voorzitterschap van de EU bekleedt, zei in een verklaring dat de Serviërs kennelijk hun steun voor de democratische en Europese koers van hun land hebben bevestigd. Slovenië zei ook dat de herverkiezing van Tadic de Servische toetreding tot de unie waarschijnlijk zal bespoedigen.

De uitslag is vooral belangrijk met oog op de aanstaande onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo en zal er waarschijnlijk toe leiden dat Servië zijn koers naar aansluiting bij de rest van Europa zal voortzetten. Nikolic had gezegd dat Servië zich van Europa moet afwenden als de EU Kosovo's onafhankelijkheidsverklaring steunt. Hij heeft ook opgeroepen tot nauwere banden met Rusland, dat Servië steunt in zijn wens Kosovo als provincie te behouden. Zowel Tadic als Nikolic is tegen onafhankelijkheid voor Kosovo, maar Tadic heeft gebruik van geweld uitgesloten en zal ondanks een onafhankelijkheidsverklaring waarschijnlijk de blik op Europa en de VS blijven richten.

De overwinning van Tadic kan de spanningen binnen de coalitieregering van premier Vojislav Kostunica vergroten. Kostunica had in de campagnes geweigerd zijn steun uit te spreken voor Tadic, zolang die zijn pro-EU-beleid niet liet varen.

Kiezers die hun stem kwamen uitbrengen in het centrum van Belgrado toonden zich bewust van het uitzonderlijke belang van deze verkiezingen. "We zien juist een beetje herstel, we moeten nu niet stoppen", zei Dusan Andjic, een 40-jarige jurist die op Tadic had gestemd. "Dit is echt een zaak van leven en dood." Ook aanhangers van Nikolic spraken van historische verkiezingen. "Als we hen niet tegenhouden geven ze Kosovo weg", zei de 51-jarige administratief medewerker Marko Stipcevic.

Tijdens de oorlog in Kosovo van 1998-99, toen Slobodan Milosevic president van Joegslavië was, diende Nikolic als vice-premier van Servië. Momenteel is hij waarnemend leider van de ultranationalistische Servische Radicale Partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden