Tachtigjarige Oorlog begon met een Oranje bloedbad

Wat was het begin van de Tachtigjarige Oorlog? De slag bij het Groningse dorpje Heiligerlee (23 mei 1568), zoals hele generaties scholieren hebben geleerd? De slag waarin de troepen van Oranje zo'n glorieuze overwinning behaalden op het veel machtiger leger van de katholieke Spanjaarden?

Welnee, blijkt uit een gisteren gepubliceerde stadsgeschiedenis van Roermond. De oorlog tegen de Spaanse bezetter begon niet in Groningen maar in Limburg, niet op 23 mei maar op 23 april en niet met een zege maar met een nederlaag. Dat schrijven de twee auteurs van het boek, de Nijmeegse hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen en de jurist en historicus Hein van der Bruggen.

Het échte begin van de Tachtigjarige Oorlog was een Oranje bloedbad. Willem van Oranje wilde Roermond op 23 april 1568 innemen, maar moest afdruipen omdat de Spanjaarden veel sterker waren. Daags erna werd zijn leger bij het huidige Mönchengladbach in de pan gehakt. Daarbij vielen aan opstandige zijde bijna 2000 slachtoffers, dat was ongeveer tweederde van het Oranjeleger. De bevelhebber, de heer van Villers, werd daarbij gevangengenomen en een maand later samen met graaf Van Horne in Brussel onthoofd.

Een maand later, op 23 mei, behaalden twee broers van Willem, Lodewijk en Adolf van Nassau, bij Heiligerlee alsnog de beroemde overwinning op de Spanjaarden. Dat die nu nog steeds te boek staat als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, komt volgens de schrijvers doordat 'nederlagen het in de beeldvorming doorgaans minder goed doen dan overwinningen'.

In 1572 lukte het Willem van Oranje wel om Roermond te veroveren. Zijn leger richtte een slachting aan onder kloosterlingen en hield de bezetting van de stad niet lang vol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden