Tachtiger moet van de pil af

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Tachtigplussers moeten in de toekomst niet standaard pillen voorgeschreven krijgen om hun bloeddruk en cholesterol te verlagen. De Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters waarschuwt dat deze in populariteit groeiende medicijnen - vaak dagelijks geslikt door ouderen - veel slechter uitpakken voor de oudere groep dan nu wordt aangenomen.

"Al het onderzoek waaruit het voordeel van medicatie blijkt, is gebaseerd op mensen jonger dan 65 jaar die bovendien weinig andere gezondheidsproblemen hebben", zegt voorzitter Hanna van der Jagt van de vereniging van artsen voor ouderen. "Maar voor mensen ouder dan 80 jaar hoeft dat helemaal niet op te gaan."

Veel mensen beginnen op jongere leeftijd aan de dagelijkse medicatie, die jaarlijks wordt verlengd - ook als men op hogere leeftijd komt. Volgens Van der Jagt, zelf geriater in het Amsterdamse AMC, wordt steeds duidelijker dat de pillen dan juist een nadelig effect kunnen hebben. "Niet puur vanwege de leeftijd, maar wel doordat men minder kan. Voor de vitale tachtiger geldt dat niet, voor veel anderen helaas wel."

Een lagere bloeddruk is vaak gewenst, maar kan nadelig uitpakken in situaties waarin het hart juist even extra hard aan het werk moet. Bijvoorbeeld wanneer men opstaat uit een stoel, of langere tijd moet blijven staan. "Wie dan al minder krachtig is, loopt een hoger risico om te vallen", zegt Van der Jagt. Val­incidenten met botbreuken komen op hoge leeftijd extra zwaar aan - de kracht om te revalideren is vaak beperkt.

Ook de bijwerkingen van cholesterolverlagers kunnen de oudste groep extra hard treffen. "Zoals pijn in de spieren", zegt de NVKG-voorzitter. "Toch zijn de gevaren van bloeddrukverlagende medicijnen mogelijk het grootst. Want mensen voelen niet direct het effect en daardoor hebben ze niet door wat er gebeurt, bijvoorbeeld als ze dreigen te vallen."

Wie op hoge leeftijd komt en ook nog andere ziektes krijgt, loopt bovendien het risico het overzicht over de pillendoos te verliezen. "Veel van de patiënten die bij de geriater komen, slikken dagelijks vijf of zes pillen", zegt Van der Jagt. "De kans is groot dat daarbij niet meer de goede medicijnen zitten voor alle aandoeningen die men heeft."

Dat kan een extra reden zijn om de bloeddruk- en cholesterolverlagers de deur uit te doen. Van der Jagt: "We moeten daarvoor wel defintief uitzoeken - onder een grote groep tachtigplussers - of onze vermoedens dat ze anders reageren op deze medicatie inderdaad juist zijn."

Nederland mag weliswaar meer vitale tachtigplussers tellen, er zijn ook velen die op die leeftijd gebrekkiger worden, constateert Van der Jagt. "De gemiddelde leeftijd tot wanneer mensen gezond blijven, is de laatste tijd nauwelijks gestegen."

In Nederland gebruiken 4,4 miljoen mensen deze soort pillen. Ouderen slikken deze middelen verreweg het meest. De geriaters verwachten van huisartsen en andere dokters dat ze in de toekomst minder automatisch herhalingsrecepten voorschrijven. Ze hebben hun aanbevelingen gisteren aangeboden aan minister Schippers (volksgezondheid).

'Zorgplan bij dementie'

Het lijkt vanzelfsprekend, maar wanneer bij iemand de eerste opvallende vergeetachtigheid zich aandient en de diagnose dementie volgt, denken maar weinig familieleden en artsen aan het verergeren van deze ziekte. Vaak staan artsen later - als de patiënt zelf niet meer kan uitdrukken wat hij of zij wil - in het ziekenhuis voor een lastige situatie. Omdat niemand weet wat de patiënt oorspronkelijk wilde, wordt bijvoorbeeld een longontsteking bij een ernstig verzwakte Alzheimerpatiënt nog uitputtend bestreden. "Zo iemand gaat terug naar het verpleeghuis, heeft een jasje uitgedaan, is verzwakt en overlijdt een paar weken daarna alsnog", zegt geriater Van der Jagt. De 'advanced life care planning' is daarom een van de andere plannen van de vereniging van ouderdomsspecialisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden