Tachtig doden bij gevechten in Mogadishu

MOGADISHU (Reuter, AP) - Meer dan tachtig mensen zijn het afgelopen weekeinde omgekomen en minstens honderdvijftig gewond bij gevechten tussen rivaliserende facties in de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Met een mortierbeschieting op de grootste markt in de stad lijkt een definitief einde te zijn gekomen aan het bestand dat de drie belangrijkste vechtersbazen en hun milities in oktober sloten. Donderdagavond laaide de strijd tussen de legers weer op. De drie mortiergranaten die in de mensenmenigte explodeerden richtten een enorm bloedbad aan. Veertig mensen waren onmiddellijk dood, honderdvijftig moesten gewond worden overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving.

De aanval op de markt was vermoedelijk een vergeldingsactie. In de dagen ervoor had krijgsheer Hoessein Aidid vanaf tientallen met zware wapens uitgeruste vrachtwagens in de wijken Medina en Bosnia aanhangers van zijn rivaal Ali Mahdi Mohamed aangevallen. Daarbij zouden aan beide zijden slachtoffers zijn gevallen. Inwoners van Medina meldden telefonisch zeker 23 lijken te hebben geteld. In Medina kwamen ook zeven broers in de leeftijd van zes maanden tot 14 jaar om het leven, toen een mortiergranaat op hun huis ontplofte. De ouders van de jongens raakten slechts gewond.

Medina wordt al geruime tijd belegerd door aanhangers van Aidid, die er evenwel tot nu toe niet in zijn geslaagd de aanhangers van Ali Mahdi uit de wijk te verdrijven. Medina ligt in het zuidelijk deel van Mogadishu, dat grotendeels in handen is van Aidid.

Somalië zit zonder centrale regering sinds in 1991 een burgeroorlog uitbrak, nadat de inmiddels overleden dictator Mohamed Siad Barre ten val was gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden