Taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen leidt tot psychische problemen

Door de taboesfeer rondom misbruik van mannen, lopen zij een groter risico op psychische problemen. Beeld Thinkstock
Door de taboesfeer rondom misbruik van mannen, lopen zij een groter risico op psychische problemen.Beeld Thinkstock

De hashtag #metoo behoeft haast geen uitleg meer: massaal deelden slachtoffers hun ervaringen met seksueel misbruik en intimidatie op sociale media. Dit waren vooral vrouwen. Wat tot op heden ontbrak waren de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld.

Charlot Verlouw

Jelle Brandt Corstius doorbrak die stilte door zijn verhaal te vertellen in Trouw. Aan het begin van zijn carrière werd hij seksueel misbruikt. “Daar was ik echt even stil van”, zegt Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld. Seksueel geweld bij jongens en mannen verkeert meer in de taboesfeer dan seksueel geweld bij vrouwen. En dat heeft grote gevolgen, zegt Bicanic.

Stereotype

Dat seksueel geweld vaker plaatsvindt bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens is een bekend feit: volgens Kenniscentrum Rutgers maken zo'n 40 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee.

Maar wat velen niet weten is dat de psychologische gevolgen van seksueel misbruik bij jongens groter zijn dan bij meisjes: meisjes hebben na een verkrachting 40 procent kans op ptss, jongens ruim 60 procent. “Ptss betekent dat het niet lukt om de gebeurtenissen te verwerken. Je bent prikkelbaar, je hebt herbelevingen, je denkt negatief over jezelf.” Eerst dacht Bicanic dat dat verschil kwam doordat mannelijke slachtoffers vaker dan vrouwen anaal verkracht worden, dat het achter je rug gebeurt en pijn doet.

Maar het blijkt dat de taboesfeer rond seksueel misbruik van mannen de oorzaak is. “We voeden meisjes op met het beeld dat iemand bij ze over de grens kan gaan, bij jongens doen we dat niet. Die houden er dus helemaal geen rekening mee dat dit hen kan overkomen. Iedereen denkt over jongens: ze zijn sterk, ze huilen niet, seks is toch leuk? Het plaatje van een man die een vrouw misbruikt is een stereotype, maar seksueel geweld bestaat in alle vormen. Dat is de realiteit."

Lichamelijke reactie

Daar komt ook nog eens bij dat het lichaam kan reageren tijdens het misbruik. De man krijgt een erectie of ejaculatie, maar dat betekent niet dat hij het prettig vindt of toestemming geeft. "Het lichaam reageert automatisch op die fysieke overval”, legt Bicanic uit. “In een stresssituatie gaat er meer bloed naar je organen, dus ook naar je geslachtsdeel. Dat brengt jongens in de war: kennelijk vond ik het leuk of lekker.” Dat gevoel maakt de schaamte om te onthullen nog groter.

De reuring rondom #metoo de afgelopen weken, de slachtoffers die in de media aan het woord kwamen, het waren allemaal vrouwen. Ook in de media ligt de focus altijd op vrouwelijke slachtoffers, wat de taboesfeer vergroot. "Ik moet tegen journalisten altijd zeggen: mannen worden ook misbruikt. Daarom ben ik Jelle Brandt Corstius dankbaar voor zijn verhaal. Of meer mannen zich open zullen gaan stellen weet ik niet, maar ik weet wel zeker dat zijn verhaal veel erkenning en steun geeft aan mannen die het ook hebben meegemaakt."

Lees meer in het dossier over #MeToo.

Reacties

Wilt u naar aanleiding van deze bberichten ook uw ervaring kwijt, dan kunt u mailen naar misbruik@trouw.nl

Trouw behandelt alle mail vertrouwelijk en zal alleen publiceren met uw toestemming.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden