Tablet en laptop werken lesboek de schoolklas uit

null Beeld Nanne Meulendijks
Beeld Nanne Meulendijks

Op bijna één op de drie middelbare scholen (31 procent) werken leerlingen met een eigen tablet of laptop. Het aantal scholen voor voortgezet onderwijs dat structureel overschakelt steeg met een kwart ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit een peiling van stichting Kennisnet.

Marijke de Vries

Op sommige scholen hebben alle leerlingen een laptop of tablet (vaak gaat het om een iPad). Anderen kiezen ervoor om de apparaten eerst alleen voor bepaalde vakken in te zetten of om met een aantal laptop- of tabletklassen te beginnen in de brugklas en elk jaar verder uit te breiden.

Boek achter glas
Hoe scholen de apparaten inzetten in de les verschilt. Soms zien ze de tablets nog min of meer als 'boek achter glas' of gebruiken leerlingen ze voor digitale oefeningen, naast de papieren lesboeken. Maar er zijn ook steeds meer scholen die boeken en traditionele lesmethodes grotendeels de deur uit doen en eigengemaakt materiaal gebruiken om volledig 'gepersonaliseerd' onderwijs te geven. "De manier waarop ze worden ingezet, moet passen bij de visie van de school", zegt beleidsadviseur Philip Post van Kennisnet.

Ook in het basisonderwijs groeit het gebruik van tablets, maar daar gaat het minder hard dan in het voortgezet onderwijs. Iets minder dan 1 op de 5 basisscholen gebruikt ze structureel in de klas.

In vrijwel alle gevallen betalen ouders de digitale apparaten zelf. Een iPad aanschaffen via school kost al gauw 400 euro, een laptop soms wel 850 tot 1050 euro. De meeste ouders doen daar niet moeilijk over, constateert Kees van Domselaar van de iScholengroep, een netwerk van 52 middelbare scholen die ICT gebruiken om hun onderwijs te verbeteren. Voor ouders die het echt niet kunnen betalen, hebben veel scholen bovendien een 'potje', zegt hij.

Volwaardig alternatief
Scholen mogen ouders niet verplichten om een tablet of laptop aan te schaffen, zei staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs onlangs in het televisieprogramma 'Kassa'. Wanneer ouders de bijdrage niet kunnen of willen betalen, moet de school zorgen voor een 'volwaardig alternatief'. Zoals een leentablet, of een ouderwets boekenpakket.

Op het Alfrink College in Zoetermeer is de aanschaf van een laptop (1050 euro) niet verplicht, zegt afdelingsleider Eric Brunings. Maar veel ouders blijken er hun hand niet voor om te draaien: het animo is zo groot dat van de dertien brugklassen dit schooljaar er twaalf op laptops werken. Er is nog één 'analoge' eerste klas. "Veel ouders geven hun kind bij de overgang naar de brugklas een laptop, zoals je vroeger een nieuwe fiets kreeg."

Vandaag in Trouw de Verdieping: Lekkerder leren met de iPad. Leidt dat echt tot beter onderwijs?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden