'Tabakswet beschermt nu de sigarettenmakers in plaats van de roker'

Advocate Bénédicte Ficq na het besluit van het Openbaar Ministerie. Beeld ANP
Advocate Bénédicte Ficq na het besluit van het Openbaar Ministerie.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie is ‘verblind door de argumenten van de tabaksindustrie’, vindt ze. Advocate Bénédicte Ficq blijft proberen de sigarettenfabrikanten voor de rechter te brengen.

Edwin Kreulen

Ficq strijdt al twee jaar namens twee oud-rokers – levensbedreigend ziek door longkanker en longziekte copd – tegen de vier tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Vanochtend vertelde het Openbaar Ministerie haar echter dat Philip Morris, BAT, JTI en Imperial Tobacco niet vervolgd zullen worden. Ze blijven volgens het OM immers binnen de wet.

Roken is dodelijk en verslavend, geeft justitie Ficq volkomen gelijk. Maar daar houdt het dan ook wel op. De gezondheidsschade door sigaretten is niet zomaar toe te rekenen aan de sigarettenmakers. Bewijs voor de aanklachten moord, doodslag of mishandeling met de dood als gevolg, is er daarom niet. Roken is ook deels een keuze van mensen. Dat sigaretten met stofjes extra aantrekkelijk en dus verslavender worden gemaakt, is wettelijk toegestaan, zegt het OM.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.  Beeld ANP XTRA
De sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom.Beeld ANP XTRA

Ook de aangifte van valsheid in geschrifte schopt het niet tot een rechtszaak. De meetmethode die de industrie hanteert voor de inname van teer en nicotine, is dan wel discutabel – vooral het argument dat gaatjes in de filter die inname verminderen – maar dat probleem is algemeen bekend, zegt het OM.

'Onbegrijpelijk'

Ficq noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat justitie de tabakswetgeving zo beperkt interpreteert. “De wet is er op gericht de roker te beschermen. Terwijl we nu weten dat de sigaret een gemanipuleerd en kankerverwekkend product is waarvan de werkelijke schade niet te meten is.” Ficq gaat daarom in een zogeheten artikel 12-procedure het gerechtshof vragen om het OM te dwingen alsnog een strafzaak te beginnen. “In deze uitleg van het Openbaar Ministerie wordt vooral de industrie beschermd in de tabakswetgeving.”

De aangifte werd destijds mede gedaan door de Stichting Rookpreventie Jeugd van longarts Wanda de Kanter en kreeg vrij snel steun van onder meer artsenblad NTvG en de kankerbestrijders van KWF. Ook patiëntenorganisaties en andere rokers deden aangifte. Begin deze maand volgden de ziekenhuizen AvL (Amsterdam) en UMCG (Groningen). Een grote stoet aan artsenorganisaties, zoals de kinder- en huisartsen, volgde dat voorbeeld. Deze week sloot ook de gemeente Amsterdam zich aan bij de aangifte.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Tabaksfabrikant Philip Morris toont zich in een reactie verheugd over de beslissing van het OM en zegt een rookvrije samenleving te willen bevorderen door de sigaret te vervangen door andere, minder schadelijke producten als de e-sigaret.

Anne Marie van Veen (45), longkankerpatiënte en aangeefster vanaf het begin:

“Ik vind deze beslissing teleurstellend, je hoort er de argumenten van de tabaksindustrie in terug. Dat kinderen nog steeds beginnen met roken, wordt totaal niet meegenomen. En dat is de groep waar ik het voor doe. Ook voor mijn eigen vier kinderen. Alle aandacht voor deze zaak zie ik dan wel weer als een overwinning. Voor mezelf vind ik deze uitspraak heel moeilijk. Naar omstandigheden gaat het nu goed. Morgen hoor ik de uitslag van een belangrijke scan.”

Joost Walraven (40), sloot zich later bij de aangifte aan

“Ik ging roken toen ik 12 jaar oud was. Je had nog reclames met rokende cowboys. Mijn moeder rookte vijftig jaar en is daar nu ziek van geworden. Ik ben nog gezond maar je weet niet wat er beschadigd is. Ik ben herhaaldelijk gestopt, ik rook nu vier weken niet meer. Het is een mentale kwestie. Mijn kinderen zijn jong en roken gelukkig niet maar ik maak me er wel zorgen over. De overheid doet te weinig en ik vind het jammer dat er geen vervolging komt.”

Lees ook het interview met Marianne Bloos, hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket in Amsterdam. Ze gaf leiding aan een groep officieren van justitie die besliste over de strafklacht tegen de tabaksindustrie.

Gaat door deze zaak de sigaret sneller de wereld uit? Lees het antwoord hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden