Tabaksloze nepsigaret: alleen nicotine

Beeld AFP

Een Zweedse firma wil een rookloze sigaret zonder tabak op de Nederlandse markt brengen. Het bedrijf maakt reclame op de sigarettenpakjes met de slogan 'Geen rook. Geen kanker'.

Het product ziet er uit als een gewone sigaret, maar in de papieren huls zit een vulmiddel in plaats van tabak. In het filterpapier zit nicotine, dat bij het zuigen vrijkomt. Verstokte rokers kunnen zo hun behoefte aan nicotine bevredigen, ook op plaatsen waar een rookverbod geldt.

Nog niet in Nederland
Ton Wurtz, voorzitter van de Stichting Rokersbelangen, zoekt voor het bedrijf Swedish Tobacco Innovation uit het Zweedse Täby een ondernemer die het product in Nederland wil introduceren. Dat lukte nog niet.

In 2007 introduceerde een ondernemer uit Mijdrecht al een rookloze sigaret in Nederland, de Super Smoker. Deze sigaret is van kunststof, de filters met nicotine zijn vervangbaar. Volgens de site van Super Smoker gebruiken al 40.000 rokers het product.

De toenmalige minister van volksgezondheid Klink vaardigde in 2008 een reclameverbod uit voor Super Smoker. De sigaret viel volgens hem onder de Geneesmiddelenwet, waarin staat dat publieksreclame voor medicijnen verboden is.

Het reclameverbod werd later onder voorwaarden ingetrokken. Het product is gewoon te koop in Nederland en te bestellen via internet.

Niet bekend is of ook Klinks opvolgster Schippers van mening is dat tabaksloze sigaretten die nicotine afgeven, onder de Geneesmiddelenwet vallen. "Deze zaak sleept nu al heel lang. We weten eigenlijk niet hoe we moeten reageren als er nu opnieuw zo'n product op de markt komt", zegt een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het roken afbouwen
De Zweedse firma denkt zelf dat er in Nederland een markt is voor 22 miljoen tabaksloze sigaretten per jaar. Dat is maar een zeer gering deel van de totale sigarettenconsumptie.

Volgens Wurtz is de sigaret ook voor mensen die willen stoppen met roken ideaal. "Het product is beschikbaar in vier verschillende concentraties nicotine. Je kunt dus langzaam afbouwen, als je wilt."

Wurtz schat dat de verkoopprijs rond 4,50 euro komt te liggen voor een pakje van 25 sigaretten. "Dat is dus goedkoper dan normale sigaretten." Ook in Zweden is het product overigens nog niet op de markt.

De Zweedse leverancier maakt ook rookloze sigaretten met menthol-smaak, en voor vrouwen is er een slanker model beschikbaar. Wurtz denkt dat er geen enkel beletsel is om de sigaret in Nederland op de markt te brengen. "Al zal er vast wel weer een zuur iemand zijn die een probleem ziet."

Industrie blijft op zoek naar een alternatief

Philip Morris (Marlboro) is er al langer mee bezig, maar ook concurrent British American Tobacco (Camel, Kent) werkt inmiddels aan een tabaksvrije sigaret. BAT zou al in onderhandeling zijn met de Britse geneesmiddelautoriteit MRHA over toelating op de markt.

In 1997 al experimenteerde tabaksfabrikant R J Reynolds (tegenwoordig Japan Tobacco) met sigaretten die minder rook afgaven. Die moesten vooral een antwoord zijn op de toenemende bezorgdheid over de risico's van meeroken.

Reynolds ontwikkelde de Eclipse, die bijna geen rook produceerde. De rook die er uitkwam was nauwelijks irriterend. De tabak werd niet opgebrand, maar verhit. Daardoor ontstonden er minder of geen kankerverwekkende stoffen, claimde het bedrijf. De nepsigaret is onder de naam Hi-Q uitgetest op de Duitse en Finse markt, maar echt succesvol was ze niet. De rookverslaafde kreeg te weinig nicotine binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden