'Tabakslobby misbruikte aanslagen'

AMSTERDAM - De Amerikaanse tabaksindustrie heeft de terreuraanslagen in de VS gebruikt bij een poging een rechtszaak te torpederen van de Europese Unie tegen big tobacco. Dit blijkt uit documenten die in Washington zijn onthuld door een organisatie van onderzoeksjournalisten.

van onze verslaggever

De fabrikanten kregen in oktober het Witte Huis zover dat Bush in de antiterreurwet die hij na de aanslagen aan het Amerikaanse Congres voorlegde, een bepaling opnam die uiteindelijk de sigarettenindustrie zou vrijwaren van buitenlandse rechtszaken over betrokkenheid bij smokkel en het witwassen van geld.

In het wetsvoorstel kwam te staan dat buitenlandse mogendheden processen tegen witwas- of belastingfraude in de VS aanhangig konden maken. De tabaksindustrie pleitte met succes voor een bepaling dat dit alléén zou kunnen na het sluiten van belastingverdragen met die landen.

Volgens een advocaat van de EU probeerde de tabaksindustrie zo ,,een nationale tragedie uit te buiten door te pogen immuniteit te krijgen voor smokkel- of witwas praktijken'', aldus een document dat het International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ) in handen kreeg.

In het Amerikaanse Congres kwamen uiteindelijk democratische senatoren in opstand tegen de afzwakking van de terrorismewet. Volgens een advocaat zouden rechtszaken tegen de tabaksindustrie anders zijn gesneuveld.

Vorig jaar hebben landen van de Europese Unie, waaronder Nederland, bij een rechtbank in New York een claim neergelegd tegen de Amerikaanse sigarettenindustrie. De EU verwijt de fabrikanten nauwe betrokkenheid bij de smokkel van sigaretten naar Europa. De landen van de unie zijn daardoor miljarden aan accijnzen misgelopen, geld dat ze van de industrie opeisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden