Tabaksindustrie richt zich op vrouw

Joop Bouma en Eveline Brandt

amsterdam – De tabaksindustrie probeert, onder meer in Oost-Europa, meisjes en vrouwen aan het roken te krijgen. Alleen al in Rusland zijn de afgelopen jaren honderd nieuwe vrouwenmerken op de markt gebracht. Glamour en mode overheersen de campagnes voor deze sigaretten. Ook in Nederland is onlangs zo'n ’glamourmerk’ geïntroduceerd.

Overheden moeten in hun tabaksbeleid veel meer aandacht besteden aan de manieren waarop de sigarettenfabrikanten hun marketing toespitsen op vrouwen, aldus een rapport van Inwat, een internationaal netwerk van vrouwelijke wetenschappers op het gebied van tabaksbeleid. De studie is gedaan voor het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maandag is Wereld Niet Roken Dag, deze keer gewijd aan vrouwen en roken.

„De tabaksindustrie ziet meisjes en vrouwen als een belangrijke groeimarkt in Europa, vooral in de landen waar deze groepen nog niet veel roken”, aldus de onderzoeksters. Door agressieve marketing hebben sigarettenfabrikanten volgens hen met succes nieuwe markten van vrouwelijke rokers aangeboord, ondanks overheidsmaatregelen en reclamebeperkingen.

In Nederland introduceerde Japan Tobacco onlangs Glamm, een sierlijke, dunne vrouwensigaret met roze opdruk, waarvan de verpakking lijkt op een lipstickdoosje. Glamm heet in andere landen Glamour. Omdat volgens de fabrikant Nederlandse vrouwen niet zo gevoelig zijn voor glamour, is de naam speels afgekort.

Binnen de Europese Unie zijn Nederlandse vrouwen opvallend aan de sigaret verslingerd. In Nederland rookt op dit moment 26 procent van de vrouwen, en dertig procent van de mannen. In Engeland ligt dit percentage voor mannen en vrouwen zo'n tien procent lager. In Portugal rookt nog geen tien procent van de vrouwen. In veel Oost-Europese landen roken vrouwen minder. Daar heeft de industrie nog een wereld te winnen.

Binnen Europa heeft Nederland een van de hoogste sterftecijfers voor longkanker onder vrouwen. Naast het risico op longkanker hebben rokende vrouwen een grotere kans op hart- en vaatziekten dan mannen, vooral als ze de anticonceptiepil gebruiken. Juist in Nederland ligt het pilgebruik hoog.

In Trouw geven onderzoekers vandaag verschillende verklaringen voor het hoge percentage Nederlandse vrouwen dat rookt. Uitgekiende marketingcampagnes van de tabaksindustrie gingen hieraan vooraf. Veel campagnes waren direct op vrouwen gericht; soms ging de marketing meer indirect. Zo kregen de zogenaamde 'Light'-sigaretten bewust een vrouwelijk profiel, blijkt uit bedrijfsdocumenten.

Dat Nederlandse vrouwen relatief veel roken wordt ook in verband gebracht met het geringe aantal uren dat zij werken. Verveling, een slechte arbeidsmarktpositie en stress over de opvoeding van kinderen zou hen gemiddeld méér doen roken dan vrouwen in veel andere Westerse landen, die vaak meer werken en minder thuis zijn met kleine kinderen. Tenslotte doet de Nederlandse overheid al jaren weinig tot niets aan (het handhaven van) antirookbeleid. „In Nederland lopen we echt achter", zegt Marc Willemsen, kersvers hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden