Tabaksindustrie boos om 'neutrale' Franse sigaret

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De gevleugelde helm van Gauloises en de 'dampende danseres' van Gitanes: het zijn vertrouwde plaatjes voor Franse rokers, maar binnenkort moeten ze het veld ruimen. Om rokers te ontmoedigen zullen sigarettenpakjes er allemaal hetzelfde uit gaan zien - tot ergernis van de tabaksindustrie.

Redactie

Veel Fransen gaan niet alleen gehuld in een wolk van parfum, maar ook in een rookwolk. Een kwart van de volwassenen en een derde van de jongeren paft regelmatig een sigaret weg. Om het hoge aantal rokers terug te dringen publiceerde het Franse ministerie van gezondheid vorige maand een besluit op basis van een nieuwe wet die in december werd aangenomen.

Daarin staat dat tabak vanaf eind 2016 alleen nog in een neutrale verpakking mag worden verkocht: een donkergroen kartonnetje met grote waarschuwingsfoto's en -teksten. Het merk komt in uniforme priegelletters op de onderkant van het pakje te staan.

Naar de rechter
Belachelijk, vindt Japan Tobacco International (JTI), een van de grootste tabaksproducenten ter wereld en eigenaar van merken als Camel en Winston. Het bedrijf stapt naar de rechter om de maatregel aan te vechten. "De introductie van neutrale pakjes houdt geen rekening met de schade aan de intellectuele eigendomsrechten van bedrijven", stelt het bedrijf in een verklaring. Hetzelfde argument wierp JTI op toen de maatregel in Australië werd ingevoerd, maar zonder succes.

In Australië liggen de neutrale pakjes al sinds 2012 in de schappen. Daarmee boekt de overheid goede resultaten: volgens een studie van het ministerie van gezondheid zorgde de wet tot nu toe voor een half procentpunt minder rokers, terwijl in de toekomst nog grotere effecten worden verwacht.

Frankrijk is het tweede land dat logo's verbiedt, in de hoop op een vermindering van het rokerspercentage met 10 procent. "We kunnen niet accepteren dat tabak jaarlijks 73.000 doden in dit land kost", zei minister van gezondheid Marisol Touraine in 2014 bij de aankondiging van de nieuwe wet.

Roken minder aantrekkelijk voor jongeren
Frankrijk is niet het enige EU-land dat overstapt op neutrale sigarettenpakjes. Ook Groot-Brittannië en Ierland hebben wetten aangenomen die de logo's in de loop van 2016 moeten verbieden.

In Nederland zijn daar momenteel nog geen plannen voor. Wel komen er dit voorjaar waarschuwingsplaatjes op de pakjes te staan, in navolging van de Europese tabaksproductenrichtlijn. Om roken minder aantrekkelijk te maken voor jongeren worden 'lekkere smaakjes' (zoals menthol, vanille en drop) in de nabije toekomst verboden en moeten de waarschuwingen 65 procent van het sigarettenpakje beslaan.

Voorbeeld van een neutraal sigarettenpakje. Beeld afp
Voorbeeld van een neutraal sigarettenpakje.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden