Taalûndersyk yn de provinsje Fryslân

Jannewaris 2011 hat der in taalûndersyk west ûnder de ynwenners fan Fryslân.

De meeste Nederlanders kost het misschien enige moeite dit zinnetje te decoderen, maar elke Fries snapt het meteen, zou je denken. Dat valt toch een beetje tegen. Een kwart van de provinciale bevolking heeft met het lezen van Fries moeite of kan het helemaal niet, leert het zo-even genoemde onderzoek.

De resultaten zijn dezer dagen door de provincie Fryslân toegankelijk gemaakt in een digitale taalatlas. De tweede rijkstaal verstaan lukt 85 procent van de Friezen 'goed tot heel goed'. Driekwart kan ze ook 'vrij aardig tot heel goed' spreken. Fries schrijven daarentegen is een vaardigheid die maar door één op de acht inwoners van it beste lân fan d'ierde beheerst wordt.

Goed nieuws voor de fans van bûter, brea en griene tsiis is dat alle vaardigheden (luisteren, spreken, lezen en schrijven) sinds een onderzoek van 2007 licht zijn toegenomen. Toch zal het ze zorgen blijven baren dat van de groep met de beste resultaten, de 65-plussers, bijna de helft het Fries niet als moedertaal noemt.

De 'Fryske Taalatlas' onthult ook hoe de vlag met de rode pompeblêden er per gemeente bij hangt.

Het hoogst scoort Dantumadiel, zoals Dantumadeel sinds 2009 officieel heet: voor 83 procent van de bevolking is het Fries memmetaal. Weststellingwerf sluit de rij. Geen wonder, daar wordt de taal belaagd door twee en misschien wel drie rivalen: naast het Nederlands de streektaal Weststellingwerfs en, wie weet, het Nederengels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden